Under måndagen presenterade SVT 2017 års nyårsvärd skådespelaren Krister Henriksson. Foto: Alexander Larsson Vierth/ TT
Under måndagen presenterade SVT 2017 års nyårsvärd skådespelaren Krister Henriksson. Programledare är Kattis Ahlström (th). Foto: Alexander Larsson Vierth/ TT

”Tänk att få fira nyår med hela svenska folket”

Kultur och nöje ”Ring ut det gamla, ring in det nya.”
Det blir skådespelaren Krister Henriksson som läser Sir Alfred Lord Tennysons klassiska rader vid tolvslaget på nyårsafton och Kattis Ahlström som leder sändningarna i SVT.

Krister Henriksson om att behöva jobba på nyårsafton…

– Som skådespelare tänker man inte så att det är trist att jobba på helger. När jag kom in på scenskolan så visste jag inte så mycket om teater. Då kommer jag ihåg att läraren sa: varje kväll måste ni vara lika närvarande. Då petade jag min klasskompis i ryggen och frågade: spelar man varje kväll? Jag visste inte vad jag hade gett mig in på. Men nu har jag förstått det, att det är att jobba på kvällarna och på nyårsaftonen. Det ingår i jobbet.

Traditionen att läsa Tennysons klassiska dikt på Skansen i Stockholm, när det nya året tar sina första kylslagna andetag, går tillbaka till slutet av 1800-talet och Krister Henriksson, som blir den sjunde i ordningen att läsa dikten sedan den började tv-sändas för 40 år sedan, är ingen främling för texten. I samband med att han presenterades som årets uppläsare gav han ett smakprov fritt ur minnet.
– Jag tillhör dem som är nykter på nyårsafton och jag är ju 70 år gammal så jag har hört den 70 gånger. Det har väl antagligen satt sig. skämtade han han under presskonferensen.

När tidningen når honom på telefon berättar han att han fick erbjudandet när han var sjuk.
– Det var som att ta en stark dos alvedon, jag piggnade till meddetsamma och glömde att jag var förkyld för en stund, säger han.
– Jag tyckte det var jätteroligt. Man måste vara barnslig i det här yrket! Tänk att få fira nyår med hela svenska folket – och med Kattis Ahlström – vad kul!

Förhållandet till Tennysons dikt var väl inte grundmurat före det där samtalet även om en del trängt igenom nyårsbruset.
– Nu har jag naturligtvis läst den lite mer seriöst och då tycker jag faktiskt att det är en förbaskat bra dikt. Den är lite ålderdomlig och lite stel men jag tycker att det är själva kvaliteten, den är lite högtidlig och sådär lite korkad som man blir när man ska vara högtidlig. Men den är bra för att den försöker ingjuta något slags förtröstan hos folk och det tycker jag behövs i dessa tider.

Kattis Ahlström som håller i trådarna för nyårssändningen är nöjd med valet av Henriksson att läsa Nyårsklockorna.
– Det är så fint att det är just Krister som läser för han är så på riktigt och jag tror att han kommer att läsa dikten på ett som är väldigt mycket hans eget. Han kommer läsa så att man lite mer förstår meningen, säger hon.
– Även om det här har varit ett märkligt år på många sätt och mycket tunga händelser i Sverige och världen – och det går ju inte att inte beröra det – så tror jag att det är viktigt att bära fram en känsla av hoppfullhet.

Någon tvekan att axla uppdraget hade hon inte.
– Jag har haft så många nyår som jag inte har jobbat. Sedan tycker jag att jag själv, när jag har tittat så tycker jag att det finns något så fint i SVT:s sändningar på nyår. Man får lite sällskap och skänker lite trygghet och hopp där i den sista skälvande timmen. Och kan jag hjälpa till med det så gör jag gärna det.

Hon berättar att hon firade nyår på egen hand förra året och då både tittade på tv- och lyssnade på radiosändningarna.
– Jag kanske inte riktigt är den typen som har tv:n som sällskap men just den kvällen tyckte jag att den betydde någonting och det tyckte jag var fint och då kunde jag förstå att det har stor betydelse för många.

Precis som med julaftonsändningarna är de på nyårsftonen hårt bundna av traditionen, Hur för man som programledare in sig själv och sin egen personlighet i det?
– Ibland tänker jag att det inte är så dumt att det får vara lite tradition och som det alltid har varit. Vi har det väldigt individualistiskt på många sätt i Sverige och då kanske det inte är så fel att det finns något som ser likadant ut hela tiden. Det finns en trygghet i det, samtidigt är det klart att man sätter någon prägel på det men jag vet inte exakt på vilket sätt.

Krister Henriksson om att behöva jobba på nyårsafton…

– Som skådespelare tänker man inte så att det är trist att jobba på helger. När jag kom in på scenskolan så visste jag inte så mycket om teater. Då kommer jag ihåg att läraren sa: varje kväll måste ni vara lika närvarande. Då petade jag min klasskompis i ryggen och frågade: spelar man varje kväll? Jag visste inte vad jag hade gett mig in på. Men nu har jag förstått det, att det är att jobba på kvällarna och på nyårsaftonen. Det ingår i jobbet.

×