Foto: Klimatfronten

Åtalade miljöaktivister ångrar inget

Malmö Fem miljöaktivister står åtalade för att ha tagit sig in på Öresundsverket för att protestera mot den pågående utbyggnaden av fossilgas i Sverige.

På torsdag startar rättgången i Malmö tingsrätt mot de fem miljöaktivisterna från nätverket Klimatfronten. De åtalas för brott mot skyddslagen efter att ha tagit sig in på Öresundsverket för att protestera mot den pågående utbyggnaden av fossilgas i Sverige.

Åtalade Sigrid Magnusdotter menar att aktionen var nödvändig.

– Vi ångrar inget. När politiken inte förmår att hantera klimatkrisen utan tvärtom gräver sig djupare ner i fossilberoendet, ser vi det som nödvändigt att agera, säger Sigrid Magnusdotter som är en av de åtalade aktivisterna.

Aktivisterna ser det fossilgaseldade Öresundsverket som ett varnande exempel för vad som händer när politiker väljer att lyssna på fossilbranschen i stället för på vetenskapen.

– Öresundsverket öppnades under falska löften från fossilindustrin och ledde till att utsläppen ökade i en tid de drastiskt måste gå ner. Nu ser vi hur samma sak händer igen när de planerar nya projekt för mer fossilgas, förklarar Sigrid Magnusdotter.

Runt om i Sverige och Europa pågår en expansion av fossilgas med höga utsläpp av växthusgaser. Med nedskrivningar av dess klimatpåverkan säljer fossilbranschen in nya infrastrukturprojekt såsom gasledningar och terminaler.

×