Svenska brottningsförbundets landslagsansvarige Peter Carlson i samspråk med Jimmie Stjernberg som är sjukvårdare under Knattekampen. Foto: Jörgen Johansson

Carlson tackar för sig i april

I fyra år har Peter Carlson suttit med i Svenska Brottningsförbundets styrelse som ordförande för landslagskommittén.
Men i april kliver han av.
– Det beror inte på någon ovänskap eller så men jag tror inte på den nya modellen, säger hässleholmaren.

Brottningsprofilen Peter Carlson blir aningen nostalgisk när han kollar till Knattekampen i Qpoolen.
– Jag har faktiskt vunnit den här tävlingen fem-sex gånger på 70-talet, berättar han.
– Det var den största tävlingen i Skåne. Och den är ju fortfarande stor.

Han gläds över alla barn och ungdomar som kryllar kring mattorna och rosar arrangerande BK Velo.
– Velo har fått fram riktigt många. Det känns som att de har tagit över tjejsidan från Vinslöv (Ore) och det är mycket tack vare Jennie Lindblad som gör en jäkla bra jobb.
Det ser bra ut för brottningen i de yngre åldrarna. Det är när brottarna kommer upp i 15- och 16-årsåldern som de faller ifrån.

Precis som en del andra sporter har brottningen satt verksamheten under lupp och kommit fram till att tävlingsmomentet ska minimeras bland de yngsta.
Peter Carlson är mycket tveksam till om det är rätt väg att vandra.
– Jag är motståndare till det. Det är utvecklande att lära sig att ta en motgång precis som att det är utvecklande att lära sig att ta en medgång. Visst är det förnedrande att hamna med skuldrorna i mattan men om jag ligger där tio gånger och döms upp gång på gång så är det väl ännu mer förnedrande? Och att domaren därefter ska höja bådas armar i luften. Ingen segrare ska utropas men ungarna vet och känner väl det ändå?! Landet lagom… fnyser han.

Carlson är ansvarig för landslagen. Men eftersom förbundet har beslutat om ett nytt sätt att arbeta är han inte intresserad av att fortsätta.
– Jag kommer att sitta kvar perioden ut. I den nya modellen ska alla ta ansvar för allt och jag vill inte jobba på det sättet men rättar mig efter ett demokratiskt beslut. Risken är att det är en del som sätter sig i en styrelse och inte arbetar, motiverar Carlson som även pekar på att ärenden riskerar att falla mellan stolarna.
Han känner sig nöjd med arbetet han har lagt ner under sina år i förbundet. Ett förbund som det traditionellt sett har stormat kring.
– Det tar tid att vända en skuta i en småbåtshamn, skrattar Carlson.

Kommer du att engagera dig på något annat sätt i framöver?
– Det får tiden utvisa.

×