Ingen bantning av politiker

Osby Antalet ledamöter i kommunfullmäktige förblir 41 stycken.
Moderaterna anser att politikerna borde dra sitt strå till stacken för att spara pengar.

Antalet ledamöter i kommunfullmäktige i Osby är för många. Det anser Moderaterna och även Sverigedemokraterna.
Moderaterna hänvisar till den nya kommunallagen som anger att en kommun med upp till 16 000 invånare bör ha 31 kommunfullmäktigeledamöter.
Carl-Magnus Nilsson (M), Dag Ivarsson (M) och Lars-Erik Svensson (M) har i en motion föreslagit att minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige i Osby från 41 till 31 stycken från och med oktober 2018. Men efter måndagens kommunfullmäktigesammanträde står det klart att förslaget inte gick igenom.
Kommunstyrelsens förslag till beslut var att motionen tas med i översynen av den politiska organisationen inför nästkommande mandatperiod.

I en reservation skriver Moderaterna att Osby nu står kvar med en överrepresentation med 20 procent i kommunfullmäktige i relation till kommunens befolkning.
I reservationen skriver partiet vidare:
”I det svåra budgetläget inför valåret 2018 har tydligt redovisats för kommunens politiker att Osby kommun har en överkostnad för politisk verksamhet. Kostnaden för politisk verksamhet ligger på 1 167 kronor per invånare och år.”
Moderaterna gör en jämförelse med liknande kommuner och kommer fram till att snittkostnaden för dessa är 957 kronor per år och invånare. Man nämner Älmhult (847 kronor) och Östra Göinge (809 kronor).
Överkostnaden totalt sett skulle då bli 4,7 miljoner kronor jämfört med Östra Göinge och 4,2 miljoner kronor jämfört med Älmhult.
– Det är inga stora kostnader i sammanhanget men det handlar också om signalvärde. När vi politiker ber förvaltningarna att spara måste vi själva också dra vårt strå till stacken, säger Lars-Erik Svensson (M) till Norra Skåne.

Niklas Larsson (C) anser att det är viktigt att behålla 41 ledamöter.
– Då blir det lättare att få in unga, kvinnor och personer med utländsk bakgrund i fullmäktige. Det är även bra om större delar av befolkningen har möjlighet att känna någon som sitter i fullmäktige.
Han är tveksam till Moderaternas besparingsuppgifter. Att banta fullmäktige skulle spara max 100 000 kronor, tror han.
– Däremot kan man spara i nämnderna. I början av 2018 ska hela den politiska organisationen ses över.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Såg du första programmet av "Så mycket bättre"?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×