Judiska församlingen utsattes under tisdagen för ett bombhot. Foto: TT

Judiska församlingen bomhotad av unga män

Under tisdagen bombhotade två män Judiska församlingen i Malmö. Männen sa att de var från Palestina och att de ville "träffa judar".

Det var vid lunchtid som två unga män gick fram till Judiska församlingen i Malmös entré. Där mötte de en säkerhetsvakt som frågade vad de ville.

Männen, som enligt uppgift ska ha varit mellan 16 och 18 år gamla, sa att de ville ”träffa judar” och att de var från Palestina.

Som svar fick de att det inte gick för sig just då, men att det var möjligt att boka in ett möte.

Männen ska då ha svarat med att skrika något om att de skulle kasta bomber mot byggnaden eller mot judar. Sedan sprang de från platsen.

Säkerhetsvakten fotograferade männen och ringde polisen, som sedan upprättade en anmälan om olaga hot mot grupp.

– En patrull åkte till platsen och genomförde vissa utredningsinsatser. Det finns ännu ingen misstänkt eller gripen i ärendet, säger Anna Göransson på polisens ledningscentral.

– Detta är något som vi ser allvarligt på och vi står i nära kontakt med Judiska församlingen.

Händelsen utreds nu av polisens hat- och demokratigrupp.

Fredrik Sieradzki, informationsansvarig på Judiska församlingen i Malmö, ser händelsen som ett led i en rad händelser den senaste tiden: Attentatet mot en synagoga i Göteborg i förra veckan, våldshoten mot judar under en demonstration i Malmö under torsdagen samt brandbombdådet på judiska begravningsplatsen i Malmö i helgen.

–  Det känns som om detta är ringar på vattnet. När det händer något negativt så kan det trigga fler negativa händelser. Det känns väldigt olustigt och är något som vi tar väldigt allvarligt på, säger Fredrik Sieradzki.

Han betonar samtidigt vikten av att inte skuldbelägga hela folkgrupper eller troende inom andra religioner.

– Idag hade vi ett evenemang där vi bjöd in representanter från Malmö muslimska nätverk och från andra skånska muslimska organisationer. Vi åt middag tillsammans och förde trevliga diskussioner om ljusets betydelse inom våra respektive religioner. Vi var uppemot 70-80 personer.

– Det är en viktig väg att gå, vi måste jobba på förståelse och tillit. Man kan inte dra alla över en kam, det är en väldigt liten grupp som är hatisk. Vi behöver inte vara ense om allt – det viktiga är att vi träffas.

×