Jan-Åke Persson tror på en boost för SM-spelet i Sjöviken nästa sommar. Foto: STEFAN SANDSTRÖM

Nya serieregler ger SM-boost?

Räkna med en rejäl SM-boost i bangolf 2018. Bangolfförbundet har nämligen beslutat att lägga sista omgången av Elitserien till SM-veckan i Landskrona.
Något som i högsta grad berör nykomlingarna Sjövikens IF från Hässleholm.

– Ingen spelare är ju tvingad att spela SM men eftersom eliten ändå är på plats kan man ju tänka sig att mästerskapets status kommer att höjas rejält, förklarar Sjövikenledaren Jan-Åke Persson.
– Normalt spelar kanske tio procent av elitspelarna SM – nu lär det blir en betydligt högre andel som kommer att deltaga.
Liksom tidigare kommer bangolfens seriematcher att avgöras vid tre sammandragningar och för högsta divisionen, Elitserien, på tre olika underlag. Första omgången avgörs den 12 till 13 maj när man spelar på EB-underlag i Södertälje.

– Där har vi spelat i serie för inte så många år sedan så det är banor vi känner igen, säger Jan-Åke Persson vars egen klubb Sjöviken inte fick någon hemmasammandragning det här året.
– Nej, arrangörsskapen går ju runt via en viss ordning så det visste vi ju att vi inte skulle få.
Omgång två spelas sedan den 9 till 10 juni på betongunderlag i Skoghall.
– Vi är inte så ofta i Skoghall för att spela men annars brukar vårt lag vara hyfsat på betong, säger Persson vars Sjöviken tog sig upp i Elitserien förra sommaren.

Efter att de två första omgångarna av Svenska serien avgjorts enligt traditionell spelmetod blir det alltså vissa förändringar i den tredje filtomgången den 21 till 22 juli.
Detta är de två första dagarna av SM-spelet och man spelar tre varv slagspel.
Liksom i de två första omgångarna av serien ger lagvinst två poäng och oavgjort en.
– Efter tre varv är Elitserien färdigspelad för de lag som blir femma till åtta medan de fyra bästa spelar semifinaler och senare final, berättar Jan-Åke Persson.
– Så en bra morot för vår del i Sjöviken kan ju vara att kunna ta sig till SM-semifinal.
När det gäller förberedelserna inför nästa säsong räknar Jan-Åke Persson med att Sjövikenlaget kommer att se ut i princip som det som gick upp förra sommaren.

– Vi har inga nyförvärv även om det återstår lite mer tid när det gäller övergångar men samtidigt har vi inte tappat några spelare från förstalaget, säger Jan-Åke Persson.

×