LARS-ERIK LARSSON:

OPERA: Biljetter till Röde Orm: Det Kongeliges stora sommarevenemang i Ulvedalene vid Klampenborg som spelas från 23 maj till 30 juni. Jag såg den i Århus i somras; det var två och en halv timmars full underhållning med fart och mängder av action – vikingatiden transponerad till serietidningsvärlden. Eller kanske ett annat operabesök? Malmö Opera sätter upp Verdis Rigoletto, premiär i slutet av mars; på Operaen i Köpenhamn är det premiär för en ny uppsättning av Rossinis Barberaren i Sevilla 27 januari.

CD: Skivor är alltid bra julklappar och klassisk musik kan man lyssna på om och om igen. För den som inte vill slå på riktigt stort och köpa Deutsche Grammophons nyutgivna jättebox med Herbert von Karajans samtliga inspelningar på DG och Decca för 1 000 dollar med 330 cd, 24 dvd och 2 Blu-rays finns en Blu-ray audio med Beethovens nio symfonier i en remastrad upplaga från de legendariska inspelningarna från 1963, för drygt 20 dollar (Amazon).

BOK: Och så lite läsning så klart. George Orwells två dystopier Animal Farm och 1984 finns i en snygg inbunden upplaga på engelska, bra för den som vill underhålla sin engelska och tänkvärda för alla som frågande höjer ögonbrynen inför nutida företeelser.

×