Roboten: löfte eller hot?

Saab Scanias robotpark är en fascinerande syn. Man behöver inte vara expert för att se vilket effektivt system det rör sig om när metalldelarna snabbt samlas ihop. Människan har många fördelar, men konsekvens är inte av av dem: en robot kan bokstavligt talat göra samma sak om och om igen och få ett identiskt resultat.
Det finns många fördelar med robotsystemet: man får inte samma arbetsskador av att programmera robotar och system som att stå vid ett löpande band. Tristessen i repetitiva arbetsuppgifter stör heller inte roboten.
Det är intressant att facket, i det här fallet IFK metall, menar att robotarna skapar jobb, inte får dem att försvinna. Som exempel förutom programmering ges marknadsföring och PR, om nya varor och tjänster kan skapas med hjälpa av robotar.
På nackdelssidan finns att enklare jobb försvinner, eftersom arbetsplatser med robotparker behöver kvalificerad arbetskraft.
Oron för robotar är förmodligen delvis science fiction och delvis socialrealism: Kommer robotarna och den artificiella intelligensen att bli ett hot mot människan? Kommer så många jobb att försvinna att stora grupper med människor blir socialt utslagna? Förmodligen stämmer ingen av dessa nidbilder. Men rent samhällsekonomiskt lär robotar vara en stor och viktig diskussion för framtiden: att så mycket kan tillverkas så mycket billigare av robotar skulle i längden kunna betyda att vi behöver ett nytt ekonomiskt system.
Martina Jarminder

×