Peter Swärdh lämnade rollen som huvudtränare för allsvenska Kalmar FF den 13 juni. Nu har den Hässleholmsbördige 52-åringen fått nytt jobb i Superettanklubben Landskrona BoIS. Foto: TT

Swärdh i ny roll i Landskrona

Semestern är över.
Peter Swärdh är tillbaka på fotbollsplanen – den här gången i en helt ny roll.
– Det ska bli skönt att komma igång igen, säger den 52-årige ex-hässleholmaren som blir sportchef i Landskrona BoIS.

Det är exakt ett halvår sedan han fick lämna jobbet som huvudansvarig tränare i Kalmar FF efter en resultatmässigt svag vårsäsong. När Peter Swärdh nu gör comeback i elitfotbollen blir det som sportchef i nya Superettanlaget Landskrona BoIS. Där ska han tillsammans med huvudtränaren Agim Sopi skapa en slagkraftig trupp inför återkomsten i landets näst högsta serie. Han kommer också att stärka och utveckla organisationen i BoIS.
– Det har varit en resa där man har funderat på vad det innebär med ett sånt här skifte. Jag har gjort en värdering både utifrån Landskrona BoIS som förening, där jag tycker att de gör det väldigt bra fotbollsmässigt, och att det ska vara spännande, förklarar Swärdh som kommer att ha nytta av sina erfarenheter och det kontaknät han har byggt upp under åren som elittränare.
Klubben är visserligen nykomling men på sikt blickar BoIS uppåt och då är en stark organisation ett måste.
– Det är ju en förening som vandrat mellan divisionerna ganska mycket de senaste 15 åren.
Peter Swärdh har sina rötter som passningsskicklig vänsterback i IFK Hässleholm, där han efter den aktiva karriären var assisterande tränare till Anders Linderoth när laget kvalade till allsvenskan 1993 och sedan tog över som huvudtränare.
Han har också tränat Helsingborgs IF, Åtvidabergs FF, Mjällby AIF och Kalmar FF.

Norra Skåne når Swärdh på mobilen när han är på väg från hemmet i Åhus till Landskrona. En väg han kommer att lära sig utantill framöver.
– Jag ska sätta mig med Agim och prata om spelartrupp och egenskaper. Truppen är prio ett just nu, säger Swärdh.
– Stommen från fjolåret är kontrakterad. Det ska byggas en trupp som är hållbar för Superettan och det finns inte en jättestor pengapåse utan vi måste lita på den kompetens vi har och att vi kan fortsätta utvecklas.
Superettan 2018 ser ut att bli ett getingbo. Jönköping, Halmstads BK och AFC Eskilstuna kommer från allsvenskan och där finns hårdsatsande klubbar som Helsingborgs IF och Öster… plus ett helt koppel till.

Swärdhs anställning inleds officiellt den 1 januari.

Kommer du inte att sakna att stå på planen?
– Det kommer säkert att finnas sådana stunder men det finns redan ett oerhört kompetent ledarskap så det känns spännande att kunna vara ett bollplank. Jag kommer mer att ha ett helikopterperspektiv. Det känns jättebra.

×