Annons

Höga trösklar mot tvångsvård av sjuka

hässleholm Ingen i svensk sjukvård ska vårdas mot sin vilja utan samtycke. Tröskeln för tvångsvård är mycket hög. Därför får vi leva med att vissa människor inte fångas upp i tid innan de skadar sig själv, eller omgivningen.
Hässleholm • Publicerad 14 december 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

‑ De höga trösklarna ska ses som ett uttryck för omsorg och solidaritet. Den enskildes rättssäkerhet ska säkras. För att få ett vårdintyg om intagning ska det finnas en grund att anta att en undersökning utmynnar i ett intyg om tvång, förklarar Martin Hultén, chefläkare för psykiatri Region Skåne.

I dag sitter en 26-årig man häktad misstänkt för mordbranden i parkeringshuset på Norra Station i Hässleholm.

Annons

Hans släkting berättar i onsdagens tidning om att han hörde röster som uppmanade honom att döda.

Bara ett dygn före den dramatiska händelsen i garaget, sökte mannen upp sin släkting, som slog larm till psykvården där han hade vårdats tills för en och en halv månad sedan .

Dessförinnan hade släktingen ringt polisen som gett rådet att ringa psykvården.

Eftersom han inte hade begått något brottsligt som han kunde frihetsberövas för så kunde polisen inte göra mer.

Mannen väckte uppmärksamhet och skräck för några veckor sedan när han uppträdde hotfullt med en kofot i centrum, snattade i butiker och gjorde inbrott i bilar.

‑ Vi är medvetna om situationen, men kan inte frihetsberöva honom på de brott som han har begått hittills, förklarade förundersökningsledare Joakim Clason vid hässleholmspolisen i tidningen.

Brotten var helt enkelt inte tillräckligt allvarliga för att anhålla, eller häkta honom.

Vid ett annat tillfälle nyligen sågs en man med en yxa, som betedde sig underligt vid sjukhuset i Hässleholm.

Polisen ryckte ut och tog yxan från mannen. Hans beteende uppfattades som otäckt av omgivningen, men eftersom han inte gjort något brottsligt togs han inte omhand.

Martin Hultén förklarar att allvarlig psykisk störning är ett svenskt juridiskt begrepp och inte en medicinsk term. Begreppet avser psykotiskt tillstånd med förvirring, tankestörningar, hallucinationer, eller vanföreställningar.

Annons

‑ Även depressioner utan psykotiska symptom där det finns risk för självmord föreligger och mer uttalade personlighetsstörningar av psykotisk karaktär eller starkt tvångsmässigt beteende räknas som allvarlig psykisk störning, förklarar Martin Hultén.

Han beskriver tre grundläggande kriterier för att sluten tvångsvård, enligt LPT ( lagen om psykiatrisk tvångsvård) ska bli aktuellt.

‑ Personen lider av allvarlig psykisk störning. På grund av sitt tillstånd har personen ett oundgängligt behov av psykiatrisk vård på sjukhus samt det tredje: personen motsätter sig frivillig vård eller på grund av sitt psykiska tillstånd inte kan ta ett beslut om det själv, förklarar Martin Hultén.

Vårdintyg får bara utfärdas av en legitimerad läkare och efter en särskild läkarundersökning.

‑ Ett första vårdintyg gäller bara i fyra dagar och får bara utfärdas i direkt anslutning till undersökningen. När patienten kommer till psykakuten kan en underläkare besluta om kvarhållning, som innebär att personen kan kvarhållas i 24 timmar. Inom ett dygn måste en överläkare besluta om personen ska tas in för sluten psykiatrisk tvångsvård, eller inte, förtydligar Martin Hultén.

En tvångsinläggning måste hanteras av två läkare.

Om vårdintyg utfärdats, får personen efter läkarbeslut om intagning hållas kvar tills frågan om intagning avgjorts i domstol.

‑ Tvång som är nödvändigt får användas för att hindra patienten att lämna sjukhuset, eller för att upprätthålla säkerheten i vården, fortsätter Martin Hultén.

Vården måste alltså ta hänsyn till de höga trösklarna som finns i lagen för tvångsintagning.

Vad kan vården göra för att undvika att människor med svåra psykiska problem skadar sig själv och omgivningen?

‑ Jobba förebyggande, och gott bemötande. Krav om bättre vård och mindre tvång, säger Martin Hultén.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons