Sport

Norell lämnar Tyringe

Förre Tyringecoachen Marcus Norell har hittat ett nytt jobb. Den kommande säsongen kommer han att vara headcoach i Mariestad som även de spelar i Hockeyettan Foto: Arne Forsell
Sport
Sport Tyringetränaren Marcus Norell får sparken

– Tyringe Hockey har valt att avsluta samarbetet med huvudtränare Marcus Norell på grund av samarbetssvårigheter, säger Tyringes styrelse i ett SMS.

Lagkaptenen Viktor Sundström och den assisterande lagkaptenen Mattias Eriksson är ledsna över att Marcus Norell får sluta i förtid som tränare i Tyringe.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Inga publikfester på söndag

Sport
CORONA KDFF–Vittsjö, Tyringe–Nybro, IFK Hässleholm–Smedby och Vinslöv–Karlskrona. Fyra matcher som enligt tidigare besked kunde spelats inför 300 åskådare. Men efter att lokala restriktioner införts i Skåne blir det endast 50 personer på läktarna.

1 november skulle publiktaket höjas från 50 till 300 personer, meddelade regeringen i förra veckan. Då såg flera lokala lag chansen att redan kommande helg ta in mer publik (och få lite extra, synnerligen välkomna, intäkter till klubbkassan).

Söndagen är nämligen späckad med lokal sport. Vinslöv har hemmamatch (i Kristianstad) i handbollsallsvenskan mot Karlskrona, IFK Hässleholm spelar andra kvalmatchen till fotbollens division två hemma på Österås mot Smedby, Tyringe tar emot Nybro i Tyrs Hov i Hockeyettan och i fotbollsallsvenskan möts KDFF och Vittsjö i ett hett Skånederby.

Och samtliga klubbar hade hoppats på lite bättre stämning, lite roligare inramning och lite större publikintäkter i helgen när 300 åskådare per match skulle tillåtas.

Men så blir det inte. På tisdagen kom nya besked. Lokala restriktioner införs i Skåne och det är fortsatt max 50 åskådare som gäller.

Sport

Stjärnduon utanför EM-truppen: "Svårt val"

Försvarsgeneralen Sabina Jacobsen och målvakten Johanna Bundsen är båda petade ur EM-truppen. Arkivbild.
Foto: Vidar Ruud
Sport
Sport Ingen Johanna Bundsen eller Sabina Jacobsen. Den rutinerade stjärnduon lämnas utanför truppen till handbolls-EM.
– Det är svårt att ta ut en trupp, säger förbundskapten Tomas Axnér, som ändå är nöjd med mixen av spelare han fått till.

Målvakten Johanna Bundsen och försvarsgeneralen Sabina Jacobsen har varit två av hörnstenarna i handbollslandslaget i flera år. Därför, säger Tomas Axnér, var det ett svårt beslut att inte ta ut duon till EM i Danmark och Norge i december.

Dörren öppen

Bundsen, som blev mamma i våras, ställs åt sidan till förmån för Jessica Ryde och debutanten Evelina Eriksson, som flankerar givna Filippa Idéhn.

Jacobsen har haft skadeproblem under en längre tid och kom tillbaka först nyligen.

– Hon är tillbaka men har bara spelat sporadiskt i ett par matcher i den ryska ligan. Men hon har inte spelat i Champions League än. Jag hade gärna sett att hon hade fått den typen av matcher med hårdare belastning, säger Axnér till TT.

Landslagsdörren står dock i allra högsta grad öppen för både Bundsen och Jacobsen framöver.

– Jacobsen är absolut med och konkurrerar i framtiden, säger Axnér på presskonferensen.

– Bundsen är en spelare som har en extremt hög högstanivå. En potentiell startspelare när hon är i form.

"Kommer växa"

Axnérs trupp innhåller rutinerade namn som Isabelle Gulldén och Jamina Roberts men också spännande debutanter i form av bland annat vänstersexan Emma Rask.

– Oftast pratar man om att man saknar rutin, men någonstans måste man också få rutin. Det går inte att bara att skaffa sig den utan att få spela. Jag tror att spelarna som är debutanter kommer växa av detta.

EM inleds den 3 december. Sverige ställs mot Tjeckien, Spanien och Ryssland i gruppspelet.

– En tuff lottning, men det är EM och då är det ofta så, säger Axnér.

Cesar Fältskär/TT

Mikael Widerberg/TT

FAKTA

Fakta: Truppen

Målvakter: Filippa Idéhn, CS Minaur Baia Mare, Jessica Ryde, Herning-Ikast, Evelina Eriksson, Vipers Kristiansand

Vänstersex: Emma Rask, H65 Höör

Mittsex: Linn Blohm, CS Minaur Baia Mare, Anna Lagerquist, Rostov-Don, Johanna Forsberg, Nykøbing Falster

Högersex: Nathalie Hagman, Nantes Atlantique, Matilda Lundström Sävehof

Vänsternio: Johanna Westberg, Nykøbing Falster, Jamina Roberts, Sävehof, Isabelle Andersson, H65 Höör, Kristin Thorleifsdóttir, Randers

Mittnio: Isabelle Gulldén, Brest, Carin Strömberg, Viborg, Melissa Petrén, Horsens

Högernio: Hanna Blomstrand, Köpenhamn, Nina Dano, Sävehof, Emma Lindqvist, H65 Höör

FAKTA

Fakta: Handbolls-EM

Datum: 3–20 december.

Spelas i: Danmark och Norge

Grupperna:

Grupp A (Herning): Frankrike, Danmark, Montenegro, Slovenien

Grupp B (Fredrikshamn): Ryssland, Sverige, Spanien, Tjeckien

Grupp C (Trondheim): Nederländerna, Ungern, Serbien, Kroatien

Grupp D (Trondheim): Rumänien, Norge, Tyskland, Polen

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till mellanrundan. Grupp A och B slås ihop i Herning och C och D i Trondheim. Från huvudrundan går ettorna och tvåorna till semifinal och treorna spelar match om femteplats.

Sveriges gruppmatcher:

3 december: Tjeckien

5 december: Spanien

7 december: Ryssland

Sport

Coronafall i Leksand

Leksand har drabbats av ett positivt coronafall, men kvällens SHL-match mot HV71 spelas som planerat. Arkivbild.
Foto: Per Bäckström/TT
Sport
Sport

Leksand har som fjärde SHL-lag drabbats av coronaviruset. Klubben skriver på sin webbplats att herrlaget drabbats av sitt första konstaterade fall av covid-19, men att kvällens match mot HV71 kommer att spelas som planerat.

"Vi kan konstatera att vi har vårt första positiva covid-19-fall i SHL-laget, och spelaren i fråga är isolerad. Enligt de rekommendationer som i dag finns i SHL kommer kvällens match mot HV71 att spelas som planerat. Detta är båda lagens medicinska team helt överens om", säger Leksands lagläkare Enrico Mansfeld.

Linköping, Djurgården och Skellefteå har under den senaste veckan drabbats av positiva coronafall. Både Linköping, där läget är värst med 24 smittade, och Djurgården har fått flera matcher uppskjutna.

Sport

Coronaoron inför EM: "De flesta är beredda"

Tomas Axnér presenterade i dag truppen som ska spela handbolls-EM i Norge och Danmark i december.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Läget är fortfarande osäkert kring handbolls-EM i Danmark och Norge i december. Förbundskapten Tomas Axnér har förberett sina spelare.
– Jag tror det har blivit en del av spelarnas vardag, säger han.

En artikel i norska tidningen VG under måndagen blåste upp osäkerhet kring vad som gäller inför handbolls-EM i december. Danmark och Norge står som värdland.

I artikeln intervjuades norska handbollsförbundets ordförande, och sa att Norge kan behöva tacka nej till mästerskapet.

– Vi kanske inte kan genomföra det här med tanke på coronaläget, sade han till VG.

Förbundskapten Tomas Axnér säger att spelarna är beredda på den situationen som väntar i Danmark, där landslaget ska bo under gruppspelet.

– Jag tror inte spelarna tänker på det särskilt mycket längre, de flesta har redan den vardagen i sina klubblag och testas 1-2 gånger i veckan.

– De flesta hade nog räknat ut det.

Det coronaprotokoll som de norska handbollsförbundet tagit fram inför mästerskapet säger att om en spelare blir sjuk ska hela laget sättas i karantän (och därför uteslutas) - även laget som man eventuellt mött.

– Det är inte hållbart att spela ett EM på de premisserna, säger Axnér.

Enligt SVT tittar den norska regeringen på ett undantag för att lätta på de hårda restriktionerna för handbollsdamerna.

– De flesta spelarna har detta "hotet" över sig hela tiden i klubblagen, men det är klart att denna fråga måste lösas så fort som möjligt. Jag har svårt att se att man ska skicka hem hela lag, säger Axnér.

Cesar Fältskär/TT

Sport

Tegnell vill se minskad träningsaktivitet

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Coronakrisen påverkar idrottsrörelsen.
När Region Skåne nu skärper de allmänna råden ser Anders Tegnell gärna att idrottsklubbarna drar ner på antal träningar.
– Man får förstås föra en dialog om att det nu kanske är ett bra tillfälle att hålla igen lite grann, säger han.

Region Skåne skärpte under tisdagen de allmänna råden med tanke på att covid-fallen blir allt fler i regionen. Idrotten berörs bland annat genom att man håller fast vid publiktaket på 50 personer och gäller för alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Skåne.

Statsepidemiologen Anders Tegnell menar att det nu gäller för alla idrottsverksamheter att vara extra noggranna och försiktiga. Han ser också gärna att träningsaktiviteterna dras ner.

– Vi tycker rent allmänt att man ska dra ner på sådana aktiviteter så mycket som möjligt. Nu gäller det här (råden) under en begränsad period, man får förstås föra en dialog med både smittskyddet och i fotbollsföreningen om att det nu kanske är ett bra tillfälle att hålla igen lite grann. Att försöka dra ner lite på hur många man träffar, och hur man träffas, sade han under Folkhälsomyndighetens pressträff.

Många fall i hockeyn

Inom ishockeyn och SHL har flera lag drabbats hårt av coronaviruset. Linköping har pausat sin verksamhet och ställt in flera matcher sedan 24 personer med koppling till herrlaget konstaterats coronasmittade.

Statsepidemiologen ville inte svara på frågan om SHL bör överväga att stoppa ligan när det upptäcks fall i så många lag.

– Det måste de (SHL) själva avgöra. I första hand är det viktigt att följa de råd som finns på plats, att man är väldigt noga med att spelare som är sjuka inte är på planen. Och att man fortsätter att vara bra på att provta och hitta de som är sjuka, så att man kan bryta smittokedjan så snabbt som möjligt.

Kylig miljö

TT: För några veckor sedan sade du att Folkhälsomyndigheten ska utreda varför just hockeyn drabbas så hårt av smitta. Har ni kommit fram till något?

– Nej, vi har inte kommit fram till något specifikt. Men det man har pekat på, i de regioner som har gjort sina egna utredningar, är trängsel i omklädningsrum och avbytarbås, mycket skyddsutrustning och sådant som man delar. Det handlar väldigt mycket om att man måste bli bättre på att hålla avstånd även i den typen av sammanhang, säger Tegnell och fortsätter.

– Jag vet inte om man kan säga att hockeyn är väldigt mycket sämre än andra, men det är också en sport där man tillbringar rätt mycket tid tillsammans i ganska slutna utrymmen och dessutom i en miljö som är lite kylig, som även det främjar smitta.

Simon Norberg/TT

Klara Stefansson/TT

Malmö FF under ett träningspass på Eleda Stadion. Arkivbild.
Malmö FF under ett träningspass på Eleda Stadion. Arkivbild.
Foto: Anders Bjurö/TT

FAKTA

Fakta: Skärpta allmäna råd i Skåne

De skärpta allmänna råden i Skåne innebär att personer som befinner sig i regionen uppmanas att:

Undvika att resa i kollektivtrafik.

Avstå från att vistas i butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Endast besöka livsmedelsbutiker och apotek om det är nödvändigt.

Undvika fysisk kontakt med andra personer är de som man bor tillsammans med.

Avstå från att arrangera eller delta i en fest.

Avstå från att delta i exempelvis konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

Idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare är undantaget.

Vårdbesök eller medicinska undersökningar omfattas inte av råden.

Arbetsgivare ska se till att personal kan arbeta hemifrån i en ännu högre utsträckning än i dag.

Beslutet om de skärpa allmänna råden gäller till den 17 november, men de kan förlängas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Leovegas.se

Om LeoVegas Casino online

Leocasino De flesta har hört talas om LeoVegas, Sveriges mobilcasino, och i Finland så känner de flesta till sajten uudet kasinot 2020 (nya casinon 2020, på finska) som samlat de bästa casino online på marknaden.

Att spela på casino online är idag något som många väljer att göra men när det blir populärt att spela på casinon så kan det också kännas svårt att veta vilket av alla nätcasinon det är som man borde spela på. Ett av de populäraste casinon online i Sverige är LeoVegas. Varför LeoVegas heter just LeoVegas är inte speciellt komplicerat alls. Leo på latin betyder nämligen lejon och Vegas är den ikoniska casino staden som nog de flesta först tänker på när casino kommer på tal. Det innebär med andra ord att LeoVegas vill erbjuda en riktigt häftig spelupplevelse där man verkligen får chansen att drömma sig bort i spelens värld även fast man inte är i Vegas utan kan istället spela vart man än må befinna sig som exempelvis hemma i soffan. Varför resa långt när man kan få det bästa av Vegas till ens egna hem?

Målet med LeoVegas var alltid att kunna erbjuda ett casino med riktigt hög kvalite där det gick att spela när som helst på dygnet. LeoVegas lanserades 2011 av inga mindre än entreprenörerna Gustaf Hagman och Robin Ramm-Ericson. Casinot erbjuder inte enbart att man kan spela olika casinospel utan även sportsbetting. Genom åren har många fina ord sagts om online casinot och de har också fått många fina titlar såsom ‘Online Casino Operator of the Year’ (2017) och ‘Online Casino of the Year’ (2019). Det går naturligtvis att spela casinospelen via datorn men många väljer också att ladda ner appen så att man man enkelt ska kunna spela vart man än befinner sig. Appen går att ladda ner på ett klick på app store.

Det är även möjligt att få tillgång till appen om man har en Android mobil trots att appen idag inte finns att ladda ner via Google play store. Det man behöver göra är bara att godkänna åtkomsten av appen utanför Google play store vilket kan låta komplicerat men det är enklare än vad man kan tro eftersom det enkelt går att göra i inställningarna på mobilen. Sedan är det bara att besöka android.leovegas.com för att få tillgång till appen och börja spela.

LeoVegas är ett casino online som man definitivt kan lita på för de lovar alltid hög kvalite och dessutom en riktigt proffsig kundservice. Behöver man komma i kontakt med kundservice är det hur smidigt som helst bara genom att man antingen ringer eller mejlar. Det går också att livechatta för att på så sätt få hjälp så fort som möjligt.

Tre populära och roliga slotspel på LeoVegas

LeoVegas MEGAWAYS är verkligen ett slotspel helt utöver det vanliga och antagligen är det därför spelet har blivit så pass populärt. Dessutom är chansen till vinst stor vilket både gör det roligt och spännande att spela. I LeoVegas MEGAWAYS så har man chansen att vinna när man snurrar på bonus hjulen. De symboler som är bäst att stanna på i hjulet om man är ute efter hög vinst är diamant samt röda, blåa och gröna ädelstenar.

24 Hour Grand Prix är ett annat slotspel på LeoVegas som man absolut inte får gå miste om att spela. Spelet går ut på att köra en bil riktigt snabbt. För att kunna köra så snabbt som möjligt gäller det att få minst tre Race Spin-symboler samtidigt som en publik jublar i hopp om att bilen ska lyckas köra riktigt snabbt.

Book of dead är ett populärt slotspel som sticker ut för att det utspelar sig i en spännande egyptisk miljö. Chansen till vinst är stor, mycket tack vare spelets free-spins funktion.

Sport

Domarbasen om Therns kritik: "Respeklöst"

Förre elitdomaren och nuvarande domarbasen Stefan Johannesson reagerar skarpt på kritiken från IFK Norrköpings Simon Thern. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport Simon Therns skarpa kritik mot domarkåren bemöts nu av domarbasen Stefan Johannesson.
– Jag tycker att det är respektlöst, säger han.

Therns dräpande omdöme om standaren på de allsvenska domarna kom efter 2-2-matchen mot AIK i måndags. Den frispråkige mittfältaren menade att IFK Norrköping på nytt drabbades av ett felbeslut som berövade klubben chansen att vinna matchen. I slutsekunderna slet AIK-anfallaren Henok Goitom tag i Henrik Castegren i straffområdet.

En klar straff, tyckte Thern. Något som även Goitom ska ha medgivit för Castegren enligt Norrköpings Tidningar .

Ingen ny kritik

Kritiken mot domaren från IFK Norrköping är inte ny. Thern och flera av hans medspelare, liksom managern Jens Gustafsson, har tidigare ifrågasatt ett flertal domslut som drabbat klubben i årets allsvenska.

– Jag tycker att vi fortfarande är kvar i en situation där bedömningsnivån har varit matchavgörande för oss. Det sker saker som jag har svårt att begripa och jag har varit tyst länge nog nu, sade managern Jens Gustafsson tidigare i höstas.

Efter matchen mot AIK fick Simon Thern nog och riktade besk kritik mot den samlade domarkåren.

– Som det har sett ut för oss i år har de (domarna) inte varit tillräckligt bra. Det går inte att bli blunda för. Det går inte att säga att det jämnar ut sig med domsluten, det jämnar fan i mig inte ut sig. Det kan kosta oss en Europaplats och si och så många miljoner som IFK Norrköping tappar i intäkter.

– Det räcker nu. Jag känner en uppgivenhet. Jag är så jävla besviken. Det påverkar ens liv.

Förstår frustrationen

– Antingen hyr man in internationella domare som håller en tillräckligt hög nivå eller så får man utbilda våra egna bättre. Jag hoppas att de som utbildar ser vad som händer. Eller... ja, då får det vara som det är, sade Thern.

Ett utspel som får domarbasen Stefan Johannesson att reagera.

– Jag förstår så klart frustrationen där och då, när det blir fel. Men jag tycker det är respektlöst att slänga ur sig vad som helst bara för att man har en känsla där och då.

– Jag vill inte ha en massa anklagelser hit och dit utan en saklig diskussion om vad som händer. Vad är rätt och fel? Det är så lätt att säga att det är i Sverige det är ett problem. Titta på Milan-Roma, där man har VAR och det är två straffar man kan säga si och så om. Jag köper inte argumentationen att det skulle vara bättre eller sämre än någon annanstans, säger Johannesson till TT.

Gillar högt i tak

I sakfrågan ‒ om det var straff eller inte ‒ ger domarbasen Thern rätt.

– Man kan konstatera att det blev fel, men man kan inte gå ut och säga saker generellt när man representerar en klubb. Det tycker inte jag. Vi har en skyldighet gentemot varandra att få ett så bra klimat som möjligt och det får man inte här.

TT: Finns det inte något positivt i att en spelare uttalar sig kritiskt för att skapa en debatt i stället för att bara låta det vara? Är det inte bra att det är högt i tak?

– Absolut. Det vill vi ha. Jag är för att folk har olika uppfattning. Förbättring och utveckling kommer ur att man har olika åsikter. Om Simon ringt till mig hade vi kunnat komma fram till något som är utvecklande för jag värdesätter spelarnas åsikter jättemycket, säger Stefan Johannesson.

Henrik Skiöld/TT

IFK Norrköpings Simon Thern dömer ut de svenska domarna.
IFK Norrköpings Simon Thern dömer ut de svenska domarna.
Foto: Stefan Jerrevång/TT

Sport

Snapphanecupen pausas

Det blir ingen fotbollsfest i Hästveda Sporthall i år på grund av corona.
Sport
FOTBOLL Anrika Snapphanecupen pausas på grund av rådande coronapandemi. Det blir ingen inomhuscup i Hästveda Sporthall i år.

”Naturligtvis kan vi inte genomföra en turnering med de förutsättningar som nu finns. Snapphanecupen skall vara en upplevelse för spelare, ledare och publik och då skall sporthallen vara knökfull med entusiastiska lag och publik,” skriver Hästevda IF:s Jan Olof Olsson på klubbens hemsida.

Efter 32 år med Snapphanecupen tvingar corona arrangörerna att ställa in årets upplaga. Men målet är att vara tillbaka nästa år.

”Vi måste ha ett hopp och tro att år 2021 kommer vi tillbaka och att Hästveda IF åter kan öppna upp för en ny fantastisk Snapphanecup för er alla fotbollsälskare,” skriver Olsson.

Sport

Ny tränare klar för Röke IF

Röke IF har klart med ny tränare.
Foto: FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
Sport
FOTBOLL Nu har Röke IF klart med ny tränare. Det blir Nawid Rahmanzai, 32, som tar över efter Julius Sjödahl.

Rahmanzai kommer närmast från Hyllie och har tidigare varit verksam inom bland annat LB07:s organisation och jobbat med AIK:s tipselitverksamhet.

Nu ska han leda Röke IF:s damlag i division två och det är en nöjd David Lundin, ordförande i Röke, som kommenterar det nya tränarnamnet.

– Vi ville gärna ha in någon utifrån, få in något nytt. Tänka lite utanför boxen. Vi tog kontakt med Nawid och han tyckte det vi har på gång här lät intressant, säger Lundin.

– Han har en gedigen bakgrund och har många verktyg i sin tränarlåda, så det ska bli intressant. Kul med ett helt nytt namn.

Att göra klart med ny tränare efter Sjödahl, som lämnat för Markaryd, har stått överst på prioriteringslistan.

– Absolut är det så, det är jätteviktigt att ha tränaren på plats så vi kan börja bygga laget. Så det känns skönt att det är klart, säger Lundin.

Hur ser du ut på spelarfronten?

– Vi kommer nog att tappa någon. Samtidigt får vi tillbaka några som varit mammalediga, säger David Lundin.

Bland annat kommer Emma Sjödahl-Lundin, med meriter från allsvenskan, att göra comeback.

– Sen kan vi förhoppningsvis locka några nya spelare nu när vi har klart med ett intressant tränarnamn. Vi har några som är och provtränar, så vi får se vad det leder till, säger Lundin.

Är målsättningen att gå upp i division ett?

– Hässleholms kommun hade behövt ett lag i division ett, så att gapet till Vittsjö inte är så stort. Som det är nu är det för långt upp till Vittsjö, det hade varit bra för fotbollen i kommunen och det funnits ett lag i division ett som kunde haft lite större utbyte med Vittsjö. Sen om det är vi eller något annat lag ... det är klart att det hade varit kul om vi kan ta oss upp, men vi får se, säger Lundin.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL