Derby IFK - HIF

Fem ersättare istället för fria byten

Fem ersättare istället för tre – och inga flygande byten.
Så ser Svenska Fotbollförbundets nya förslag ut som läggs fram på det extra representantskapsmötet den 9 januari.
Det kritiserade beslutet kan alltså komma att rivas upp!

Beslutet att införa fria byten i herrarnas division två och tre och damernas division ett rörde upp känslor i fotbolls-Sverige.
Österlen FF:s tränare Mladen Blagojevic har varit ledande för upproret.

Efter en massiv proteststorm beslutade Svenska Fotbollförbundet på torsdagskvällens möte att hålla ett nytt representantskapsmöte den 9 januari.
– Vi fattar beslutet i ljuset av inspel från våra medlemsföreningar och efter samråd med våra distriktsförbund. Det som framförts är att förankringsprocessen runt om i landet inför beslutet inte varit bästa möjliga, och därför ansåg styrelsen att det enda rätta var att ta en fördjupad diskussion i frågan, att föra fram ett alternativt förslag och kalla Representantskapet på nytt i den här enskilda frågan. Förbundets ambition, och demokratiska grund, måste alltid vara att våra föreningar är informerade och trygga med förarbetet inför de beslut som ska tas, säger ordföranden Karl-Erik Nilsson till fogis.se.

Det nya förslaget innebär att antalet ersättare utökas från tre till fem. Däremot ska det inte bli fria byten där spelare kan komma in på planen igen när de en gång har blivit utbytta.
– Genom att lägga ett nytt förslag anser vi att vi uppnår det som motionen från Hallands FF syftar till – att fler ska få möjlighet att delta i spel i de lägre förbundsserierna – samtidigt som vi begränsar de negativa sportsliga konsekvenserna av beslutet.
Hässleholms IF:s tränarduo välkomnar beslutet.
– Det känns ju hoppfullt, säger Dan Olofsson som varit mycket kritisk till den tänkta nyordningen.
– Jag kan inte se att beslutet om fria byten ger ungdomar mer speltid.

Christian Carlsson har ingenting emot att bytena utökas till fem.
– Gärna fler byten men inte fria byten. Jag tycker att man tar bort udden av det taktiska, konsekvenstänkandet av byten, säger Carlsson.
– Det är med spänd förväntan jag ser fram emot den 9 januari. Det positiva är att förbundet har lyssnat, att vi tränare med Mladen i spetsen har fått säga vad vi tycker och att man ska dra det en runda till.
På representantskapsmötet har Svenska Fotbollförbundets styrelse sju röster, Svensk Elitfotboll (SEF) åtta röster, Elitfotboll Dam (EFD) sex röster och de 24 distrikten varsin röst.

×