Osbybor upprörda över digitala pengar

Osby Allt fler banker blir kontantlösa, vilket får en del kunder att ilskna till. Många anser, att är det några som ska ha sedlar och mynt, så är det väl bankerna.

Allt fler banker blir kontantlösa, vilket får en del kunder att ilskna till. Många anser, att är det några som ska ha sedlar och mynt, så är det väl bankerna.

Det muttras i leden om de kontantlösa bankerna och omöjligheten att kunna ta ut eller sätta in sedlar över disk. Ska en bank verkligen inte kunna tillhandahålla så kallade ”riktiga pengar”?
En del banker hanterar kontanter vid vissa tidpunkter och andra banker, som till exempel Sparbankerna i Osby, Lönsboda, Broby och Hässleholm, har slopat kontanthanteringen helt.

Gunilla Bengtsson som är bankchef i Osby och Hässleholm bekräftar att kontanterna över disk försvunnit helt, men att det samtidigt handlar om en mycket liten grupp som använder sig av det här sättet att hantera pengar.
– Digitaliseringen i samhället har inneburit helt nya möjligheter att betala på ett effektivt sätt och de flesta använder kort, Internetbank och Swish.

Vad gör då ”gamla Greta” som saknar bankkort och som vill ta ut kontanter?
– Vi har kostnadsfri utbildning när det gäller alla våra digitala tjänster, svarar Gunilla Bengtsson. Vi kan hjälpa till att ansöka om kort samt visa och förklara hur man tar ut och sätter in pengar via automat. Och vi gör allt för att hjälpa kunderna
Hon berättar att den enda skillnaden från tidigare är just kontanthantering över disk. Företag och föreningar kan lämna sina kassor i bankboxen. De flesta andra använder digitala tjänster.

En av orsakerna till att kontanterna försvunnit är säkerheten och risken för rån. Detta gäller både bankpersonal och kunder.
En annan orsak är miljön. Att transportera pengar fram och tillbaka anses inte miljövänligt.
Gunilla Bengtsson förklarar att tiderna förändras och att man inte kan stoppa utvecklingen. På banken vill man i stället fokusera på exempelvis rådgivning och andra tjänster som kunden vill ha hjälp med.
– Vi vill vara en modern och relevant bank, tillägger Gunilla Bengtsson. Och vi bryr oss verkligen om våra kunder.

Allt fler banker blir kontantlösa, vilket får en del kunder att ilskna till. Många anser, att är det några som ska ha sedlar och mynt, så är det väl bankerna.

Senaste nytt omOsby
×