Patienter flyttade på grund av platsbrist – två dog

Två äldre multisjuka patienter dog kort efter att de förflyttats från Centralsjukhuset i Kristianstad till Hässleholms sjukhus på grund av platsbrist. Händelserna inträffade i somras och har nu lex Maria-anmälts.

Båda patienterna kom in till Centralsjukhuset i Kristianstad som strokelarm, men på grund av plastbrist i Kristianstad togs beslut att patienterna skulle flyttas till Hässleholm.

– Det var inte lämpligt att flytta patienterna, det måste vi ta till oss, säger chefläkare Katharina Ornstein till Nyhetsbyrån Siren.

Från det att beslutet att förflytta patienterna till att det genomfördes blev de sämra, men Region Skånes rutin att bedöma patienten på nytt 30 minuter innan flytten följdes inte.

– Kanske skulle vi omprioriterat de här fallen om vi hade tittat till patienterna innan, säger Katharina Ornstein till Nyhetsbyrån Siren.

Efter de två incidenterna som inträffade i slutet av juli respektive början på augusti har Centralsjukhuset i Kristianstad vidtagit en rad åtgärder.

– Vi är väldigt noga med att se när vi har patientsäkerhetsrisker, just för att behålla det goda bemötande vi har, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Dagens fråga

Har du höststädat trädgården?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×