Christina Ivarsson och Bengt Andersson pekar stolt ut sin hemkommun. Båda konstaterar att Hässleholm går en ljus framtid tillmötes. Arkiv: Mats Wivel
Är det sista drickaflaskan som kommer från Bryggeriet i Bjärnum? Ja, säger Halvard Troedsson som bryggt svagdricka hela sitt liv. Arkiv: Mats Wivel
Lanthushållsskolans elever kommer att medverka vid ungdomsmässan i Kristianstad med sin originella gran. Arkiv
Ett bildsvep från teknistkarnevaler i Hässleholm. Ett uppslag ur boken ”HTS 80 år. Förr - nu - sen”. Arkiv
Som skolans första kvinnliga elev utexaminerades Inga Andersson 1942 från HTS. ”Andersson, Inga Kristina fröken, hon är inte rädd för spöken när hon bland flera hundra gossar problem i matte och betongen krossar”, skaldades i elevtidningen Kugg och genomslag. Arkiv
Norra Skånes chefredaktör Axel Wahlquist, bokens huvudförfattare Gunnar Nilsson, kommunalrådet Christina Ivarsson och Tekniska skolans rektor Hans Nilsson vid överlämnadet av HTS jubileumsbok. Arkiv: Helene Nordgren
O-ringen kan kallas för världsorienteringens flaggskepp, tycker K-G Sjöholm. Arkiv
Lucian och hennes tärnor har hunnit sprida glädje på många ställen i bygden. Arkiv: Helene Nordgren
På språngmarsch genom lasarettskulverterna. Medverkar i luciatåget var en tuffare uppgift än luciaföljet räknat med. Arkiv: Jörgen Alström

Hässleholm går en ljus framtid till mötes

Alla vägar bär till Rom, brukar man säga, men här gäller det Hässleholm.
Staden går en ljus och spännande framtid till mötes, anser kommunalråden Christina Ivarsson och Bengt Andersson. Regementet P2 har gynnats av landets makthavare på bekostnad av A3/P6 i Kristianstad. Och det gamla T4-området har exploaterats på ett gynnsamt sätt.
Vidare ger riksväg 21 i sin nya sträckning många arbetstillfällen och förbättrad kommunikation. Som om inte detta räcker lutar det mesta åt att E4:ans nya sträckning ska dras förbi Hässleholm samt att mastodontprojektet Riksbangård Syd hamnar här. Hässleholm ser ut att kunna bli navet i det skånska framgångshjulet, som reportern formulerar sig.
Planeringen inför den stora orienteringstävlingen O-ringen i Skåne fortsätter.
Sommaren 1995 blir det otroligt mycket besökare i Hässleholm, närmare 30 000, enligt förhoppningarna. Denna femdagarstävling är planeringsmässigt en jätteapparat, ett väldsorienteringens flaggskepp utan att ta till stora ord.
Det beräknas att en fjärdedel av deltagarna kommer från andra länder, ungefär 35 till antalet. Fem inblandade kommuner kommer att göra en storsatsning för att locka turister till de nord- och mellanskånska bygderna.
I dagarna har dessa kommunrepresentanter träffats för att finna en samarbetsform utan konkurrens med andra. ”Vår målsättning är 20 000 deltagare plus familjer”, säger organisationskommitténs ordförande K-G Sjöholm.
Söder om stan anordnas en campingplats för uppåt 6000 tält och husvagnar. För att transportera deltagarna till olika tävlingsetapper krävs 120 bussar – hisnande siffror.
HTS 80 år. Förr-nu-sen kallas en skrift som i dagarna färdigställts av Gunnar Nilsson, mångårig medarbetare på skolans kansli.
I våras firade HTS sitt 80-årsjubileum i närvaro av många medlemmar i Hässleholms teknologförbund, som då förlade sin årliga träff hit. Boken ska delas ut till ledamöter i fullmäktige och skolstyrelsen och till personal på skolan, men den blir också en julhälsning till företag, institutioner och personer som på olika sätt haft kontakt med skolan.
Medförfattarna uppehåller sig gärna vid svunna tider, men både Gunnar och nuvarande rektor Hans Nilsson väljer att nalkas framtiden med ödmjukhet, skriver Åke Holmqvist.
Att ”Lucia värmer vårdsverige”, som rubriken lyder, kan väl ingen ta miste på, likaså att det inte handlar om någon skönhetstävling.
Första dagen ”i tjänst” för Hässleholms lucia 1992, Kierstina von Hausswolff-Juhlin och hennes åtta tärnor innebar en lång sightseeingtur genom vårt lokala vårdsverige. ”Det är nyttigt för oss att få komma ut och besöka alla de här sjuk- och behandlingshemmen. Det är typiskt sådana platser som man inte skulle komma till annars”, säger lucian.
Under en och samma dag ska 13 institutioner besökas. Det blir också tio timmar av konstant sjungande, vilken amatör klarar det? Fast de här tjejerna är egentligen inte några nybörjare.
”Ingenting går upp mot lantis” läser vi i en annan rubrik som handlar om inställningen till Lanthushållsskolan i Osby.
Den lever under ett ständigt nedläggningshot och senaste budet är en frist fram till sommaren 1994. Under tiden ska skolans framtid närmare utredas. Eleverna har dock sin ståndpunkt klar; ”Att gå på lanthushållsskola är det mest meningsfulla jag gjort”, anser mer än en elev! Och att det skulle handla om en ”hemmafru-utbildning” vill de inte hålla med om. ”Tvärtom lär vi oss att klara den dubbla rollen av både yrkesarbete och skötsel av ett hem, så att det blir tid och pengar över till annat också”. För många som kommer direkt från gymnasiet kan terminen eller året på ”lantis” erbjuda tid att även fundera över framtiden.
Vid nyår är det slutbryggt i Bjärnum! Då stänger Halvard Troedsson det 80-åriga bryggeriet och därmed går den svagdrickskultur i graven som hade sin kommersiella höjdpunkt på 50-talet.
”De senaste åren har varit mer roliga än lönsamma”, säger Halvard Troedsson. Förr hade han tre drickakörare till hjälp, men de senaste åren har köparna själv fått ta sig till bryggeriet för att hämta ”äkta” svagdricka på typiska tre- eller femliters drickaflaskor i korg.
På varuhusen saluförs numera en kolsyrad kopia, men nu kan de riktiga finsmakarna börja brygga själva, för Halvard delar nästan med sig till läsarna av sitt recept!

×