Annons

Oenighet om bygglov kan resultera i avgift

Osby • Publicerad 16 december 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Bygglov eller ej det är frågan.
Bygglov eller ej det är frågan.

Det var när Osbybostäders vd, på fullmäktigemötet den 27 november, informerade om de pågående och kommande byggnationerna i kommunen som saken uppdagades.

Annons

Det handlar om en fastighet som tidigare haft åtta enrumslägenheter, men där man nu i stället ska omvandla dessa till fyra tvårumslägenheter och två enrumslägenheter. Dessutom är det tänkt att det ska finnas ytterligare en liten lägenhet i källarplan.

Nu visade det sig att det varken fanns bygglov eller startbesked vad gäller den aktuella fastigheten. Ansökan om bygglov inkom den 29 november, det vill säga två dagar efter informationen på fullmäktigemötet.

Osbybostäders vd Kent Lundén säger att de arbeten som påbörjats i fastigheten på Snapphanegatan inte är bygglovspliktiga.

I den aktuella fastigheten har tt-nämnden även gjort bedömningen att någon hiss inte behöver installeras. Undantag från kravet på hiss kan göras vid den här typen av ombyggnader om det anses bli orimligt dyrt eller alltför tekniskt komplicerat.

Fakta:

Nu kan även Osbybostäder tvingas betala en sanktionsavgift på grund av att de inte sökt bygglov och inväntat startbesked innan en ombyggnad i en fastighet i Lönsboda påbörjades.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons