Vincent Wettergren, Eva Rydberg, Monna Orraryd och Naima Palmaer har huvudrollerna i årets julkalender ”Jakten på tidskristallen.” Foto: Noella Johansson / TT

SVT:s julkalender engagerar tittarna

”Bästa julkalendern på flera år”. ”Skrämmande tema, lite mörkt”. Åsikterna om årets julkalender går isär.
Hittills har SVT fått många glada utrop och sju anmälningar till granskningsnämnden mot Jakten på tidskristallen.

Tittarsiffror:
Årets premiär av julkalendern sågs av 2,7 miljoner personer, vilka hade sett på någon av tv-sändningarna 1 december. Detta är 85 000 färre tittare jämfört med förra årets premiär av julkalendern Selmas saga.
Trots en minskning av antalet tittare på TV slog Jakten på tidskristallen rekord gällande webbpublik på onlinevideo, där premiäravsnittet nådde en webbpublik på 637 212. Detta är den högsta siffran för en julkalenderpremiär sedan 2011 då MMS påbörjade mäta onlinevideo.

– Stort fortsatt engagemang, mycket glada utrop och en del som tycker det är läskigt. Så sammanfattar julkalenderns projektledare Anna Sommansson tittarnas reaktioner på Jakten på tidskristallen.
Fantasysagan om professor Styregaard (Eva Rydberg) och de tre barnen Max (Vincent Wettergren), Lima (Naima Palmaer) och Asrin (Monna Orraryd) som försöker rädda världen i kamp med den onde Dr Ruben (Rikard Wolff) har fått många att höra av sig via SVT:s publikdialog.
– Vi fångar in både telefonsamtal och mejl och redan från start har det varit mycket positivt. Många gillar temat som är lite Star Wars-liknande. De som var barn på 80-talet och själva är föräldrar nu verkar gilla estetiken, säger Anna Sommansson.

Klagomålen handlar mycket om att kalendern är läskig och skrämmande. Organisationen Unga astmatiker har också klagat på hur karaktären Max framställs.
– Vi hade ett konstruktivt samtal och jag förstår deras tankar. De var uppretade över att vi hängt astmaepitetet på en karaktär som de upplevde som töntig. Vi upplever honom som modig och barn jag pratat med tycker han är modig som vågar säga att han är rädd, säger Anna Sommansson.
Det har också kommit klagomål på att Max använder inhalatorn vid fel tillfällen.
– Julkalendern är ju inget faktaprogram utan drama. För oss är inhalatorn ett attribut som snarare kommer från hans pappa. Men jag förstår att det kan tyckas tråkigt att när det äntligen syns en astmatiker med inhalator så är det inte korrekt, säger Anna Sommansson.
Hon trycker på att SVT inte vill slå ifrån sig något av kritiken.
– Vi måste alltid sätta oss ner och fundera på om vi har gått över gränsen. Vi tar alltid alla reaktioner på största allvar, säger hon.

Jakten på tidskristallen har hittills (torsdagen den 14 december) fått in sju anmälningar till granskningsnämnden.
– Vi är inte förvånade. Det är blandade sorters anmälningar, allt från hur vi framställer karaktärer, till exempel professor Styregaard (Eva Rydberg) som verkar lite tokig. Man tycker att vi spär på en fördom kring hur en professor är. En annan kan vara att kalendern är för läskig, att vi haft smygreklam för ett märke, att musiken liknar något annat.
Förra årets julkalender, Selmas Saga, var en då många tittare var nöjda med temat. Den fick likväl 17 anmälningar till granskningsnämnden.
– Det var mycket tomtar, snö och saga. I år är det inte så och det är medvetet att vi vill göra olika sorters kalendrar. Den här verkar vara väldigt populär bland barnen, medan vuxna har kommit med kritik att barn blivit rädda för att det finns till exempel monster. Men vi har också tänkt på de minsta genom att skapa karaktären Gorby.
De yngsta tittarna har ett annat sätt att kolla in tv.
– Vi upplever att kalendern slagit bra i barngrupperna. De yngre tittar mycket online och de tittar igen och igen, säger Anna Sommansson.

När kalendern är slut kommer SVT att visa ett program om hur den spelades in.
– Vi har filmat under vägens gång bakom scen så man får se hur kalendern gjordes. Det ska bli väldigt kul att se hur det programmet tas emot, säger Anna Sommansson.

Tittarsiffror:
Årets premiär av julkalendern sågs av 2,7 miljoner personer, vilka hade sett på någon av tv-sändningarna 1 december. Detta är 85 000 färre tittare jämfört med förra årets premiär av julkalendern Selmas saga.
Trots en minskning av antalet tittare på TV slog Jakten på tidskristallen rekord gällande webbpublik på onlinevideo, där premiäravsnittet nådde en webbpublik på 637 212. Detta är den högsta siffran för en julkalenderpremiär sedan 2011 då MMS påbörjade mäta onlinevideo.

×