Regionrådet Maria Nyman Stjärnskog (S) levererade julklappen om läkarbemanning på mottagningen i Hästveda från och med den 10 januari. Områdeschef Tina Olofsson t v svarade också på frågor. Foto: Stefan Olofson

Filialen i Hästveda bemannas med läkare

hästveda Från den 10 januari finns en doktor på plats en dag varannan vecka tillsammans med en utbildningsläkare på distriktssköterskemottagningen i Hästveda.

Det glädjande beskedet levererade regionrådet Maria Nyman Stjärnskog (S) under en frågestund med Hästveda Intresseförening häromdagen.
Mottagningen i byn är sedan i somras en filial till vårdcentralen Vänhem i Hässleholm, efter att ha varit knuten till vårdcentralen Solbrinken sedan länge.
– Framtiden får utvisa vad filialen i Hästveda ska göra. Nu är det upp till Hästvedaborna att lista sig på Vänhem och tala om att man är skriven i Hästveda. Men ingen är tvingad att lista sig på Vänhem. Det är fritt vårdval, förklarade Maria Nyman Stjärnskog inför de cirka 50 personer som kommit till utfrågningen i Hantverksgården under ledning av Alf Månsson.

På mottagningen i Hästveda finns i dag en distriktssköterska som kan utföra basal vård och vaccinationer. Det finns även en diabetesköterska och läkare för planerade årskontroller och besök på äldrevårdsmottagningen.
Filialen var också först med digitalt läkarbesök genom videosamtal.
– Tyvärr så har inte de digitala läkarbesöken varit någon större framgång hittills, men vi hoppas att fler ska upptäcka den här möjligheten, förklarade Maria Nyman Stjärnskog.

Intresseföreningen har legat på sjukvårdspolitikerna länge om att få en läkare till mottagningen.
– Det är bra att vi får hit en läkare och nu hoppas vi att den möjligheten fortsätter över tiden med fler dagar, förtydligade Alf Månsson.

Bland åhörarna, varav majoriteten var i övre medelåldern och pensionärer, undrade varför deras mottagning nu ligger under Vänhems ansvar istället för Solbrinken.
Vid en handuppräckning visade det sig att ungefär hälften av de närvarande var listade på Solbrinken och hälften på Vänhem.
Marie Lindell, chef för vårdcentralen Vänhem förklarade att Vänhem kan uppvisa bättre stabilitet på fasta läkare än Solbrinken.
– Men det måste finnas en respons från Hästvedaborna att nu verkligen lista sig på Vänhem för att mottagningen i Hästveda ska utvecklas, underströk hon. Flera visste inte om att mottagningen var flyttad till Vänhem och varför de inte hade fått någon information om det.
– Eftersom det råder fritt vårdval så bör vi inte uppmana till val av en speciell vårdcentral. Det är upp till den enskilde att göra det valet, förklarade Maria Nyman Stjärnskog.

Det råder brist på läkare och rekryteringen till primärvården i nordost är särskilt svår. Men på Vänhem har man snart fyllt alla vakanser och ser en ljusning i Hässleholmsområdet.
Vänhem blir en så kallad utvecklingsvårdcentral där läkare under utbildning får handledning av specialister. det gynnar även mottagningen i Hästveda.

Dagens fråga

Såg du första programmet av "Så mycket bättre"?

  • NEJ (65%, 253 Röster)
  • JA (35%, 135 Röster)

Antal röster: 388

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×