Birgit Nilsson har i snart 70 år levt med ovissheten kring sin makes försvinnande. Foto: Oscar Schau
Birgit Nilsson är en av fyra anhöriga till de försvunna männen som skrivit under en vädjan om ett nytt sökande till regeringen. Foto: Oscar Schau
Telegrafisten och maken Börge Nilsson. Foto: Oscar Schau
Att få veta vad som verkligen hände den där sommardagen 1952 är en önskan som Birgit Nilsson sedan dess burit med sig. Foto: Oscar Schau
Birgit Nilsson och maken Börge Nilsson gifte sig 1950. Foto: Oscar Schau
Börge Nilsson och Birgit Nilsson tillsammans i tonårsåldern.

Försvunne maken fortfarande ett mysterium

Malmö 1952 blev ett svenskt spaningsplan nedskjutet av sovjetiskt jaktflyg. Kvarlevorna från fyra av de åtta i besättningen har fortfarande inte hittats.
Nu vädjar männens anhöriga om att en ny sökinsats görs på botten av Östersjön.

Vid niotiden på morgonen den 13 juni lyfte ett signalspaningsplan av typen DC-3 från Bromma flygplats och styrde kursen ut mot Östersjön.
Den officiella förklaringen var att planet och dess besättning var ute på ett rutinuppdrag. I själva verket skulle man försöka snappa upp sovjetiska radiomeddelanden – spionera på ryssarna.

Vid halv tolvtiden bröts plötsligt kontakten med planet.
Det skulle senare visa sig att det hade blivit nedskjutet av ryskt attackflyg och störtat ner i havet.
Samtidigt stod Birgit Nilsson, fru till FRA-telegrafisten Börge Nilsson, och bakade i köket på Rantzowgatan i Malmö.
Han skulle komma hem från sin tjänstgöring i Stockholm under eftermiddagen.

Då ringde telefonen. Från andra sidan luren berättade ett befäl på Försvarsmakten att man tappat kontakten med planet där hennes man befann sig.
Man trodde då att det hade nödlandat någonstans.
– Jag tänkte först att det nog hade blivit något fel på planet. Det tog lång tid innan jag fick beskedet om att det hade störtat, informationen kom liksom efter hand, säger Birgit Nilsson.
– Det kändes hemskt. På stan såg jag löpsedlarna utanför alla tobaksaffärer, och tänkte hur ofattbart det var att detta hände mig. Jag kunde nog inte förstå det riktigt, varför de skulle ha blivit nedskjutna av ryssarna. De hade ju bara varit på en övning.

De hade då varit gifta i fyra år, Birgit och Börge, och hade en liten son tillsammans.
– Vi träffades på Amiralen. Det fanns också Solhagen, men dit fick jag inte gå för där var bara en massa sjömän! Men på Amiralen gick vi och dansade, det var ett fint ställe. Två år senare förlovade vi oss, säger Birgit Nilsson.
Efter det fick hon själv ta hand om barnet samtidigt som hon arbetade på Televerket som telefonist.
– Det var ganska jobbigt när man var ensam med allt som man skulle göra. Och när han blev större började han att fråga om sin pappa och om vad som hade hänt.

2004 bärgades planet, tillsammans med fyra av de åtta besättningsmännen. Men Börge Nilsson var fortfarande försvunnen.
Decennierna av ovisshet kring mannens öde har därmed fortsatt att gräma Birgit Nilsson.
– Man har ju ingen aning om vad som har hänt egentligen, om besättningen störtade med planet eller om de lyckades hoppa av i luften. Men man vill ju veta, det är ju en anhörig, säger Birgit Nilsson.
– Man vet inte om de är där eller om de blivit upplockade och tagna till ett läger Ryssland. Det tänker jag på ibland.
När Birgit Nilsson för några veckor sedan blev uppringd av en annan anhörig till en i den försvunna besättningen, med frågan om hon ville skriva under en vädjan till regeringen om att än en gång söka efter de förlorade männen, var svaret självklart.
– O ja, svarade jag. Det vore bäst att försöka en gång till. Det är det sista chansen, sedan tänker jag att det har gått för lång tid.
– Jag är dessutom snart 90 år gammal och vill gärna veta vad som hände innan livet är slut, säger Birgit Nilsson.

2003 hittade man en av männens vigselring under sökinsatsen, som numera finns utställd på museum.
Ett föremål som Birgit Nilsson själv vet att även Börge Nilsson hade på sig.
– Han har ju på sig sin vigselring, men jag vet inte om den finns kvar nere på bottnen. Om den kan bevaras så länge. Men den hade jag velat se igen.

På Försvarsmakten bekräftar man att man har fått de anhörigas vädjande, vilken skickats till dem av försvarsdepartementet.
– Såvitt jag förstår så har skrivelsen kommit in till Försvarsmakten. Nu får vi titta på innehållet och vad författarna gör uttryck för. Men jag kan i nuläget inte ge någon kommentar på vår inställning i ärendet ännu, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

×