Julstämning för alla läsare

BOK
Jul i litteraturen
I urval av: Maria Hjort Förlag: Atlantis
Juldagar, 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar
Författare: Jeanette Winterson
Förlag: W & W

Litteratur/recension

För den som vill läsa sig till lite extra julstämning under den stundande helgen har det kommit ut två spännande, och väldigt olika, samlingsvolymer med julberättelser i höst.
Mest traditionellt är det i Atlantis julantologi Jul i litteraturen där bibliotekarien Maria Hjort har samlat julberättelser ur världslitteraturen. Det är en fantastisk och inspirerande blandning av nya och gamla författarnamn från så väl Sverige som England, Ryssland och Tyskland och det är berättelser i de mest varierande toner.

Naturligtvis får Viktor Rydbergs julklassiker Tomten från 1881 inleda och det är Selma Lagerlöfs Gudsfreden från 1894 som avslutar. Däremellan kan man bland annat läsa Tove Janssons underbara novell Granen där Muminfamiljen väcks ur sin vinterslummer av en julstressad hemul. Underbart komiskt är det när de yrvaket försöker förstå det här hemska som kallas jul och utrustar sig med livbälten, aspirin, pappas bössa och varma omslag för att klara sig.
Betydligt mer krass är sedan Sonja Åkessons dikt Julräkning från 1966 som inleds: ”1. Skinka (mästerstyckad)” och avslutas med något enformiga julklappsförslag.

Nutida Skåne finns också fint representerat i den här antologin med Klas Östergrens novell Röd jul från 1997 och Oline Stigs novell Vad ni inte visste om änglar från 2013. I Östergrens underfundiga historia jobbar en skuldsatt pjäsförfattare extra som granhandlare dagen före julafton och i Stigs roliga parodi på Jesus födelse är det julafton och en skyddsängel landar vid ett ödsligt köpcenter där ett under ska ske.
Från dessa moderna inslag kan man sedan ta sig till Piratens Julkorgen eller H C Andersens klassiskt tårdrypande Den lilla flickan med svavelstickorna och sedan avsluta betydligt muntrare med två kapitel ur Åke Holmbergs juliga Ture Sventon i Stockholm där Omar rest till Stockholm för att uppleva en äkta svensk jul men naturligtvis hamnar mitt i en brottsutredning.
Jul i litteraturen är en den perfekta då-och-då-läsningen för en lång, ledig jul där nostalgi samsas med nya upptäcker i en lyckad blandning.

Jeanette Wintersons Juldagar är något helt annat. Här har bjuder den brittiska författaren på tolv minst sagt egensinniga julsagor om bland annat den mystiska snömamman, den ruggiga mistelbruden och den magiska hunden i smällkaramellen.
Varje saga följs sedan av julrecept som Winterson lånat från författarvänner och andra viktiga i hennes liv. Varför inte testa deckarförfattaren Ruth Rendells röda surkål, den pakistanska författaren Kamila Shamsies biryami med kalkon eller författarens egen rökta julaftonslax med champagne.
Liksom Jul i litteraturen är det här en bok att dyka ner i då och då – kanske som en välbehövlig omskakning om julfirandet blir för traditionellt och förutsägbart. Dessutom är den med sitt vackert blå-silvriga omslag den perfekta julklappen.
Gunilla Wedding

BOK
Jul i litteraturen
I urval av: Maria Hjort Förlag: Atlantis
Juldagar, 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar
Författare: Jeanette Winterson
Förlag: W & W

×