GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Demonstranter kräver att våldtäktsmän döms

Malmö • Publicerad 19 december 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

– Det är dags att stoppa den fria jakten på halva befolkningen. Vi har en regeringen som säger sig vara feministisk men samtidigt inte agerar när rättssystemet signalerar att kvinnors kroppar är allmän egendom, säger initiativtagaren Camilla Lundgren.

Demonstranterna, som samlades på Stortorget och sedan gick genom stan till Triangeln, krävde att våldtäktsmännen döms samt att straffen för våldtäkt höjs kraftigt.

Dessutom höjdes krav på ytterligare en jämställdhetsminister som är inriktad på våld mot kvinnor, en justitieminister som är ordentligt insatt i frågorna och en polischef som bryr sig om kvinnor.

– Grov våldtäkt är det värsta brottet där offret inte dör. Lagar, domar och polisutredningar speglar inte detta. Nämndemän och domare utan kunskap om sexualbrott skadar rättsprocessen men tillåts gång på gång att fria våldtäktsmän, skriver arrangörerna i uppropet på Facebook.

Läkarstudenten Camilla Lundgren tog initiativet till demonstrationen när hon läste om att de tre männen som var misstänkta i målet om gruppvåldtäkten i Fittja i augusti ifjol släpptes fria.

Då pekade allt på att samtliga fem som stod åtalade för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt skulle frias från anklagelserna.

– Jag ville att vi skulle visa vårt stöd för den utsatta kvinnan. Sen dess har tre gruppvåldtäkter inträffat i Malmö och det är än mer viktigt att vi visar ställer upp för offren och kräver svar från regeringen och framförallt från statsminister Stefan Löfven, påpekade Camilla Lundgren.

Hon är imponerad över den respons som har kommit från allmänheten, speciellt efter de senaste våldtäkterna vid Södervärn och i Sofielund. 878 personer var intresserade av evenemanget på tisdagen.

Flera frivilliga talare hade anmält sig. Jo Rantatalo från gruppen #utanskyddsnät talade om kvinnor utan skyddsnät som inte kan hävda sin rätt på samma sätt, som i Fittjarättegången.

Demonstrationen var opolitisk men två kommunpolitiker höll också tal. Sara Wettergren pratade om en resa till Indien som skedde samtidigt som en uppmärksammad gruppvåldtäktsrättegång.

– I Indien dömdes gärningsmännen men i Sverige går de fria. Aldrig trodde jag att jag skulle få uppleva att bli varnad för att gå ut i min egen stad, menar Sara Wettergren.

Publiken applåderade och hejade på talarna på Stortorget. I folkmängden hittar vi Malmöborna Monica Nyberg och Maud Holmgren, som båda är mammor och mormödrar.

– Det är viktigt att vi visar att vi inte accepterar att det är otryggt i vår stad när våra barnbarn ska cykla hem från fritids eller besöka oss. Det måste råda nolltolerans, påpekar Monica Nyberg.

5 bilder
Camilla Lundgren krävde svar från statsministern om gruppvåldtäkterna. Foto: Kristina Davidson
Hundratals var på plats för att visa sitt stöd för den senaste tidens våldtäktsoffer. Foto: Oscar Schau
Foto: Oscar Schau
Foto: Oscar Schau
Monica Nyberg och Maud Holmgren vill agera mot våldtäkterna och otryggheten.
Camilla Lundgren krävde svar från statsministern om gruppvåldtäkterna. Foto: Kristina Davidson
Hundratals var på plats för att visa sitt stöd för den senaste tidens våldtäktsoffer. Foto: Oscar Schau
Kristina DavidsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.