Under hela december ordnar Skånes stadsmission med julaktiviteter för alla som på något sätt känner sig ensamma. Arkiv: Jörgen Alström

Aktiviteter för alla i jul

Granen är tänd och julen står för dörren. Men alla förknippar inte julen med mat, julklappar och efterlängtad ledighet. Högtiden kan för många tvärtom kännas som årets ensammaste stund.

För att möta det ökade behovet av gemenskap och medmänsklighet under helgerna anordnar Skåne stadsmission 58 olika julevenemang.
Julen är förknippad med familj, värme och gemenskap. Men alla får inte fira jul. Det är för många en ångestfylld tid då avsaknaden av familj, pengar, gemenskap, ett hem, mat i magen och en varm plats att vila på blir som mest påtaglig.
Skåne stadsmission har i över 100 år arbetat för och med människor i utsatthet och hemlöshet. Man träffar många hemlösa, nyanlända familjer, fattiga barn och pensionärer samt andra ensamma och utsatta människor, och märker av att allt fler söker sig till dem för att få stöd och hjälp.

Varje dag möter Skåne stadsmission runt 500 personer i utsatthet och hemlöshet. Det är allt från barnfamiljer i ekonomisk kris, kvinnor som upplevt våld i nära relationer, ensamkommande barn och nyanlända familjer till ensamma äldre eller människor som blivit utförsäkrade från socialförsäkringssystemet. Julen är inget undantag.
För att möta ett ökat behov bjuder Skåne stadsmission i år in till fler jul- och nyårsaktiviteter än någonsin – totalt arrangeras 58 aktiviteter under helgerna.
– I år firar vi jul i större skala än någonsin. Vi bjuder på mat, värme och gemenskap, säger Birthe Wallin, direktor på Skåne stadsmission.

I år väntar man fler gäster än tidigare till sina julfiranden, som pågår under hela december.
– Vi firar vid flera tillfällen och med olika teman för de människor som brukar besöka de olika verksamheterna. Vissa av oss tycker om stora fester. För andra gör det mest ont i hjärtat att påminnas om att man inte längre kan fira jul med nära och kära, säger Birthe Wallin.
Aktiviteterna omfattar bland annat julgranspyntning, luciafirande, lussekattsbak, julpysslande, adventsfika varje söndag, julluncher samt traditionellt firande på jul- och nyårsafton. Allt för att skapa värme, gemenskap och en god jul för så många som möjligt.
– Det betyder oändligt mycket att få möjlighet till en högtid med god mat, klappar och roliga upplevelser. Därför är det viktigt med ett brett utbud under lång tid. Dels för att skapa gemenskap under de förutsättningar man orkar och dels för att behoven och efterfrågan ser väldigt olika ut, säger Birthe Wallin.

×