Nu behöver inte patienter få cellgift påp Skånens universitetssjukhus. Arkivbild

Cellgift kan ges utanför sjukhus

skåne Sedan november i år erbjuder onkologen på Skånes universitetssjukhus patienter att få cytostatika i en portabel pump. En idé verksamheten hämtat från Köpenhamn och som de är först med att införa i Sverige.

‑Det ger våra patienter en helt annan frihet. De kan röra på sig och till exempel fika på stan. Målet är att erbjuda alla patienter det så småningom. I förlängningen kommer en del patienter att kunna vara hemma i stället för på sjukhuset, säger Inger Axelsson, enhetschef på onkologiavdelning 87 på SUS i ett pressuttalande.

Fördelen med att patienterna ges större möjlighet att röra sig är många. Fysisk aktivitet förbättrar cirkulation och ämnesomsättning, minskar smärta och ger ökat välbefinnande. Rörelse ger även mindre illamående i samband med behandling. Att kunna vistas utanför sjukhuset och till exempel spendera mer tid med familjen eller kunna gå en promenad och fika ger framför allt mindre sjukdomskänsla.

Men det är inte alla patienter som kommer att ha möjlighet att resa hem eller som vill göra det. Det beror på hur sjuk man är och hur trygg man känner sig med att sköta de kontroller som måste göras.
Oavsett om patienten väljer att vara kvar på sjukhus under behandlingen eller inte är det en stor fördel med en ökad rörlighet.
– Jag tror att de flesta patienter mår bättre av att känna att man tar kontroll över sin situation och inte behöver lämna över allt ansvar till sjukvårdspersonalen. Nu blir patienten en aktiv medarbetare och på sikt kommer man att kunna sköta sin centrala venkateter själv, och till och med ta blodprover på egen hand. Modern teknik i form av programmerbara pumpar kan också minska stressen för sjuksköterskorna på avdelningen och förbättra arbetsmiljön för dem, säger Mats Jerkeman, överläkare i onkologi på SUS och professor i onkologi vid Lunds universitet i pressmeddelandet.

Att ge cytostatika med portabel pump innebär att personalen behöver lära sig inställningar och felsökningar på den nya pumpen. De patienter som så småningom vistas hemma ska kunna ringa till avdelningen för rådgivning om det uppstår något problem. Det handlar också om att bestämma hur behandlingen följs upp.
– Den stora fördelen är friheten som en portabel pump ger patienter som genomgår en tuff behandling, säger Inger Axelsson.

Dagens fråga

Har du höststädat trädgården?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×