Annons

Drev slakteri utan tillstånd

Sjöbo Oanmäld inspektion genomfördes i fredags.
Sjöbo • Publicerad 20 december 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

– Vi och livsmedelsverket har fått anonyma anmälningar och också anmälningar från livsmedelsbranschen om att det pågår slakteriverksamhet på gården. När vi var där kunde vi konstatera att där var pågående verksamhet, säger Annika Jeppsson som under fredagen – tillsammans med personal från länsstyrelsen och livsmedelsverket – genomförde en oanmäld inspektion på en gård utanför Sjöbo.

Blodiga skärbrädor, smutsiga knivar, rökta skinkor, korvar, grishuvuden på rad och tunnor med köttrester möttes inspektörerna av under besöket. I tunnor på gården fanns under fredagen rester från minst femton spädgrisar, fyra stora grisar och några lamm. Mannen påstår att det han sysslar med är så kallad husbehovsslakt till djurhållare i trakten och till sin egen familj – men det är ingen giltig förklaring, enligt miljöinspektören.

Annons

För att få slakta krävs godkännande från livsmedelsverket och det finns strikta regler för hygien, egenkontroll, provtagning och även närvaro av veterinär vid slakt.

Även för två år sedan gjordes polisanmälningar mot mannen – men utredningen lades då ned eftersom man, enligt åklagare, inte kunde bevisa brott.

Känns det som att det är ett bättre utgångsläge den här gången?

Det har nyligen beslutats om ett vite på 50 000 kronor avseende avfallshanteringen på fastigheten som sedan tidigare varit ett pågående ärende. Det finns även pågående ärende angående eldning av avfall. Dessa beslut har tagits utifrån miljöbalkens lagstiftning och troligtvis finns fler vitesbeslut att vänta enligt livsmedelslagstiftningen och eventuellt fler lagstiftningar, tror Annika Jeppsson.

bild 1/7
– Det var väldigt skitigt, säger miljöinspektör Annika Jeppsson om gården.foto: Sjöbo kommun
Erika Dahlin JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons