Lars Ulvenstam inför sin sista insats som sommarpratare 2005. 8Foto: Bertil Ericson/Scanpix

En radioröst har tystnat

Journalisten och författaren Lars Ulvenstam har avlidit, 96 år gammal.
Lars Ulvenstam, eller Ulven, var en känd radioröst. Han var värd för P1:s sommarprogram hela 22 gånger och många somrar var det han som fick förtroendet att avsluta säsongen.
Han hade en eftertänksam ton, talade om livet och döden, var mån om att visa på den lilla människans villkor och plats i helheten. Det gjorde honom populär hos lyssnarna. Sista gången han sommarpratade var 2005.
Lars Ulvenstam föddes i Göteborg 1921. Han studerade litteraturvetenskap och blev 1955 filosofie doktor på en avhandling om den åldrade Selma Lagerlöf. Bland många övriga böcker, i olika ämnen, kan man till exempel nämna en biografi om författaren Harry Martinson.
Han var också tv-producent, bland annat på SVT:s kulturredaktion.

×