Annons

För­bättra po­lis­ar­be­tet

Le­da­re Den friande domen i ett gruppvåldtäktsmål be­rodde på allt­för då­ligt po­lis­ar­be­te. Nu måste riks­po­lis­chefen ta an­svar för att det­ta ut­vecklas.
Opinion • Publicerad 20 december 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Många upp­rörs över den friande våld­täkts­domen.        Foto: TT
Många upp­rörs över den friande våld­täkts­domen. Foto: TT

Fem män som åtalats för en myc­ket bru­tal grupp­våld­täkt i Stock­holms­för­or­ten Fitt­ja friades av tings­rätten. De släpptes re­dan di­rekt ef­ter rät­te­gången, så ut­sla­get över­ras­kade inte. Den an­sva­riga do­ma­ren i målet skyller fri­kän­nan­det som upp­rört många på po­lisen. ”En hel del har missats, tiden har ock­så gått”, säger do­ma­ren Eri­ca Hemtke till Ekot.

En sak som missats är att fel trapp­upp­gång un­der­söktes. Först tio må­nader senare hittade po­lisen rätt och gjorde brotts­plats­un­der­sök­ning på rätt plats, men det är inte för­vånande att det då var svårt att hitta bindande be­vis­ning.

Annons

Att brotts­of­fret är miss­bru­ka­re miss­tänks ha på­ver­kat po­lisens en­ga­ge­mang i ut­red­ningen. Går det att visa att det varit så måste det få kon­se­kvenser för de an­sva­riga po­lis­cheferna.

I sön­dags kun­gjorde Ste­fan Löfven rege­ringens planer på en lag­änd­ring så att sam­tyc­ke till sex­u­ella ak­ti­vi­teter uttalat ska krävas i lagen. Med tan­ke på po­lisens un­der­må­liga ar­be­te är det tvek­samt om det hade räc­kt med den nya lagen för att fälla de åtalade i det här målet. De tre som an­klagats för våld­täkt (de två öv­riga för med­hjälp) har er­känt sex men nekat till att det inte var fri­vil­ligt.

Den friande domen i Fittjafallet pekar på det stora pro­blemet med an­mäl­ningar om sex­brott: Po­lis­ut­red­ningarna håller allt­för ofta för låg kva­li­tet för att det ska gå att få fram av­gö­ran­de be­vis­ning, efter­som vitt­nes­upp­gifter säl­lan går att få fram.

Det som där­för måste göras, om den nya sam­tyc­kes­re­geln ska få nå­gon som helst ef­fekt, är att kva­li­teten på po­lis­ar­be­tet höjs mar­kant.

Det här är så vik­tigt att riks­po­lis­chefen Dan Eliasson själv måste ta an­svar för det. Han måste ge tyd­liga di­rek­tiv om att an­mälda våld­täkter måste prio­ri­teras upp, och han måste se till att ut­red­nings­me­to­diken upp­da­teras så att den blir kva­li­ta­tiv, gär­na ge­nom att ut­nyttja er­fa­ren­heter från andra länder.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons