Annons

Fotbollstalang döms till fängelsestraff

Hässleholm • Publicerad 20 december 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Sandefjord  20170430.
Sandefjord-keeper Ingvar Jonsson tar et utspark under eliteseriekampen i fotball mellom Sandefjord og Molde på Komplett arena.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix / TT / kod  20520
Sandefjord 20170430. Sandefjord-keeper Ingvar Jonsson tar et utspark under eliteseriekampen i fotball mellom Sandefjord og Molde på Komplett arena. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix / TT / kod 20520

Det var den 10 februari som den 21-årige fotbollstalangen tillsammans med ytterligare tre män genomförde ett rån mot Matöppet i Önnestad.

Männen häktades och dömdes senare i tingsrätten.

Annons

Två av männen överklagade, varav den 21-årige mannen var en.

Men han fick inget gehör utan hovrätten fastställde tingsrättens dom på ett år och sju månaders fängelse.

Förutom fängelsestraff döms fotbollsspelaren och de övriga tre männen att solidariskt betala skadestånd om drygt 20 000 kronor vardera till kassörskan som arbetade den aktuella kvällen samt till butiken.

Norra Skåne berättade för en dryg månad sedan att fotbollsspelaren kunde gå direkt från en flera månader lång häktning till fotbollsplanen.

Klubben motiverade beslutet att inte stänga av honom med hänvisning till att tingsrättens dom inte vunnit laga kraft och att han tills vidare var att betrakta som oskyldig.

I dag vidhåller IFK Hässleholms vice ordförande Torgny Dahlberg att beslutet var korrekt, även sett i backspegeln.

– Vi agerade på den information vi hade.

Spelaren står fortfarande under kontrakt med IFK Hässleholm men Torgny Dahlberg är tveksam till om han kan återkomma.

– Det blir klart praktiska bekymmer på grund av längden på straffet.

Spelaren har berättat för Norra Skåne att en övergång till konkurrenten Kristianstad FC, som ligger i division 1, varit aktuell.

Annons

Det bekräftas av Serdar Dayat, som är fotbollsansvarig i klubben.

– Han gjorde bra ifrån sig och vi var intresserade av att skriva kontrakt med honom.

Eftersom 21-åringen formellt sett fortfarande stod under kontrakt med IFK Hässleholm vände sig Kristianstad FC till IFK Hässleholm.

– De ville ha 25 000 kronor för honom och det tyckte vi inte att vi hade råd med, säger Dayat som inte helt gav upp tanken på 21-åringen men bestämde sig för att avvakta.

– Vi börjar träna igen i januari och man vet inte vad som händer i januari-februari.

Kände du till att 21-åringen hade dömts i tingsrätten?

– Jag hörde något om det för ett par veckor sedan. Det var efter att vi hade tackat nej. Det var intern information i klubben, att vi skulle vara försiktiga med honom. Jag hörde att han hade stulit något och kanske behövde göra samhällstjänst.

När Norra Skåne upplyser Serdar Dayat om att 21-åringen dömts till fängelse i ett år och sju månader för rån, först i tingsrätten och nu även i hovrätten, blir han tyst.

– Oh, oh, oh... Rån? Det visste jag inte. Då måste han i fängelse?! Det är ett mycket stort problem, säger Dayat och fastslår att klubben därmed inte längre är intresserad av 21-åringen.

Enligt Serdar Dayat har varken IFK Hässleholm eller 21-åringen informerat honom eller Kristianstad FC om tingsrättsdomen.

Annons

IFK Hässleholms vice ordförande Torgny Dahlberg säger att han inte känner till detaljer kring en eventuell försäljning.

– Jag har inga kommentarer. Vi har olika befogenheter i klubben.

Borde inte du i din position känt till omständigheterna kring en eventuell affär?

– Det tycker jag inte. Det kan jag inte påstå. Jag går inte på alla styrelsemöten.

Henrik Jönsson, också han vice ordförande i IFK Hässleholm, skriver i ett sms till Norra Skåne att klubben gav spelaren tillstånd att provträna med Kristianstad FC och uppmanade spelaren att informera om sin situation.

”Men IFK borde också varit tydliga mot KFC angående spelarens situation. När KFC hörde av sig och ville skriva kontrakt med spelaren så sade IFK ok.”

Enligt Henrik Jönsson var summan inte så hög som 25 000 kronor.

Andreas Örwall Lovén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons