Jazzsångaren är död

Den amerikanske jazzsångaren Kevin Mahogany har avlidit i en ålder av 59 år, skriver New York Times.
Han var född i Kansas City och började spela piano då han gick i tredje klass. Han började med klarinett och byggde på med saxofon och 12 år gammal började han spela med det lokala bandet Eddie Baker’s New Breed jazz Orchestra.
Han spelade sig genom skoltiden, och undervisade även i musik och på Baker University tog han sin examen.
Därefter spelade han på 80-talet med grupper som The Apollos och Mahogany. På 90-talet blev han känd för en bredare jazzpublik. 1993 släppte han sitt debutalbum, Double Rainbow med saxofonisten Ralph Moore, pianisten Kenny Barron, basisten Ray Drummond och trummisen Lewis Nash.
Han turnerade i världen och 1996 släppte han Kevin Mahogany, där han framträdde med bland annat Stevie Wonder och Bonnie Raitt. 2000 kom Pussy Cat Dues följt av Pride and Joy, 2002.
Han var en entreprenör som gav sig in på många nya vägar. Ett tag publicerade han tidningen The Jazz Singer och 2000 startade han sitt egen skivbolag, Mahogany Jazz, och gav ut albumet Kevin Mahogany Big Band 2005.
Det blev filmer med, som Robert Altmans Kansas City, där han spelade sångaren Big Joe Turner och han dök upp i Jazz ’34: Remembrances of Kansas City Swing.
Han undervisade först vid Berklee College of Music i Boston och senare vid Florida International University i Miami. Han var bosatt i Miami fram tills dess att hans hustru gick bort, sedan flyttade han tillbaka till sin hemstad Kansas City, Missouri.

×