Vilande förening ser inte ut att vakna igen

ÖSTRA GÖINGE Allt talar för att Östangynge konstgille nu lägger ner sin verksamhet helt.
– Mirakel kan inträffa, men det mest troliga är att vi avslutar. Det känns rätt naturligt, säger Nils-Åke Sjösten.

2003 bildades Östangynge konstgille och i ungefär tio år arbetade bidrog den ideella föreningen aktivt till kulturlivet genom att på olika sätt verka för lokal konst och ge lokala konstnärer en plattform.
Men sedan drygt tre år tillbaka har föreningen varit vilande.
– Intresset svalnade och vi blev av med engagemanget. Det fanns inget driv kvar och det gav inte så mycket utdelning för utställarna. Så det beslutades att föreningen skulle vara vilande, säger Nils-Åke Sjösten i Östanå konstgille.

I mars 2015 hade föreningen ett möte där frågan m nedläggning togs upp.
– Vi diskuterade om vi skulle lägga ner eller behålla den vilande. Det bestämde att den skulle förbli vilande och jag har väl varit en ganska ovillig ordförande, säger Sjösten, som själv inte har målat de senaste åren och kunde konstatera att intresset för att driva Östangynge konstgille vidare var minst sagt svalt.
– Ja, det fanns ingen vilja att engagera sig i styrelsen.

Efter några år som vilande förening i stort sett helt utan verksamhet tycker Sjösten att det är dags att ta ett definitivt beslut.
Därför har han tillsammans med Lillemor Johansson på vävstolsmuseet i Glimåkra kallat till årsmöte/upplösningsmöte på vävstolsmuseet i den 28 december.
”Det är dags att hitta en ny styrelse, eller lägga ner föreningen för gott. Det enda som sker nu är att bankkontot kostar pengar. En viktig fråga är vad vi skall göra med det blygsamma ekonomiska överskottet. En annan hur vi förhåller oss till de immateriella tillgångarna som namn och logga innebär,” står det i kallelsen.
– Mirakel kan ju inträffa. Det kanske kommer personer som är villiga att ta över och driva det vidare. Men det mest troliga är att vi lägger ner.

Hur känns det?
– Rätt naturligt. En stor lättnad. Vävstolsmuseet har ju sin konstrunda, så det finns möjlighet för konstnärer att ställa ut där. Jag tror inte det finns utrymme för fler och det finns ju absolut ingen anledning att konkurrera med varandra i en så liten kommun.

Hur är det med ditt eget målande?
– Jag har inte målat på tre år. Jag skriver böcker istället och är våldsamt engagerad i det, det är där jag har drivet nu.

Hur ser du tillbaka på Östangynge konstgilles verksamhet?
– Det var trevligt, vi hade vår konstrunda och det var bitvis bra intresse.

Dagens fråga

Såg du första programmet av "Så mycket bättre"?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×