Försökte strypa och stena man till döds

ÖSTRA GÖINGE/Osby Hans fru lurade ut honom i skogen. Där försökte hans svåger – med hjälp av hans fru och hans svärmor – slå ihjäl honom med stenar och strypa honom med en platspåse.
Nu döms svågern, svärmodern och frun till långa fängelsestraff för mordförsök respektive grov misshandel.

Det var i augusti i år som en man hittades svårt skadad i ett dike vid vägen mellan Broby och Sibbhult. Han fördes till sjukhus och tre personer – mannens 35-åriga fru (som han ligger i skilsmässa med), hans 26-årige svåger och hans 61-åriga svärmor – greps och häktades så småningom, misstänkta för mordförsök.
De tre nu dömda personerna bor i Broby. Offret och den 35-åriga kvinnan bodde tidigare tillsammans i ett hus i Osby.
På onsdagen kom domen mot trion. Den 26-årige mannen döms till sju års fängelse för mordförsök, den 61-åriga kvinnan döms till fem års fängelse för mordförsök och den 35-åriga kvinnan döms till fyra års fängelse för grov misshandel.

Den 35-åriga kvinnan och offret har barn tillsammans och kvinnan ville att mannen skulle följa med henne och titta på ett hus, eftersom hans barn också skulle bo i huset.
Mannen följde med och de körde till en plats vi vägen mellan Broby och Sibbhult.
Enligt domen hade de tre dömda personerna kommit överens om att träffa offret på platsen. Det anses dock inte fullt bevisat att de planerade att döda mannen. 35-åringen och hennes man hade visserligen ett förhållande som ska ha inkluderat en bland annat en vårdnadstvist och anklagelser om våld och hot i relationen. Dessutom var 26-åringen mycket negativ till offret och hade bestämt sig för att han skulle få ”lida för det han gjort mot familjen”. Trion kan också ha trott att de skulle vinna ekonomiskt på att döda offret.
Men sammantaget menar tingsrätten att det förefaller minst sagt anmärkningsvärt om kvinnan skulle planera ett mord på sina barns far endast på grund av de ”mindre allvarliga incidenter” hon redogjort för.
Alltså ska det inte i förväg ha funnits någon plan på att gemensamt döda mannen, men de lockade mannen till platsen för att skada honom allvarligt.

Angreppet har enligt tingsrätten inletts med att 35-åringen gav mannen en stöt med en taser. Hon ska även ha deltagit i misshandeln genom att slå mannen med tasern och med en sten.
Den 26-årige mannen attackerade mannen med knytnävarna och en stor sten, som han slog i huvudet på mannen.
26-åringen försökte även strypa mannen med en platspåse samt kväva honom med samma plastpåse och tingsrätten menar att han måste insett att detta våld skulle kunna leda till mannens död, något han har förhållit sig helt likgiltig till. Den 61-åriga kvinnan bidrog till mordförsöket genom att tillhandahålla platspåsen samt slå en sten i huvudet på mannen.
De slutade attackera mannen när de fick klart för sig att en buss hade stannat på vägen. Mannen hittades svårt huvudskadad i diket och fördes till sjukhuset.
Ingen av de dömda förekommer i belastningsregistret.

26-åring mannen, svågern, döms till sju års fängelse för mordförsök. Våldet ansens varit ”hänsynslöst”.
35-åriga kvinnan, (ex-)frun, döms till fyra års fängelse för grov misshandel.
61-åriga kvinnan, svärmodern, döms till fem års fängelse för mordförsök.
De ska också betala skadestånd på 199 738 kronor till offret.

Dagens fråga

Har du höststädat trädgården?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×