Foto: Polisen
Foto: TT
Åtalet väcktes vid Malmö tingsrätt under torsdagen. Foto: TT-bild

Fyra personer åtalade för bilsläpningar

Malmö/Lund Fyra män i tjugoårsåldern åtalas för att i augusti ha utsatt flera personer för så kallade bilsläpningar i Malmö och Lund. Även om skadorna inte varit allvarliga menar åklagaren att särskild hänsynslöshet och råhet visats.

Bilsläpningarna gick till på så sätt att en passagerare vinkade till sig någon på gatan och frågade om vägen.

Istället för ett handslag som tack grabbade passageraren ett stadigt tag om armen och handleden medan föraren började köra medan de andra passagerarna filmade eller hejade på.

Den 19-årige föraren förklarar senare för polisen att det utvecklats sig till en rolig grej. Hans pappa var bortrest och hade tankat två bilar fulla åt honom.

– Jag försökte kasa med på sulorna, men det gick inte så min sko trillade av och jag skrapade upp foten, berättar en Malmöbo som blev allvarligast skadad.

– Jag höll fast i bilen för att inte skada mig allvarligt. Dom gasade på ännu fortare och körde svajigt. Sedan trillade jag.

Händelsen inträffade den 9 augusti på Carl Gustafs väg i Malmö och sträckan för släpningen uppmättes till 170 meter. Mannen fick en fraktur i höger fot, skrapsår och smärta. Han ska ha slagit i bakhuvudet när han trillade.

Den första händelsen inträffade på Grönegatan i Lund natten mellan den 7 och 8 augusti. Dagen efter inträffade fem incidenter i Lund. En man hölls fast Gyllenkroks Allé men lyckades slita sig. Två män släpades på Sölvegatan, en på Södra Esplanaden och en på Brunnsgatan.

Skadorna rör sig om smärta, skrapsår och blåmärken. Ett offer vittnar om att han blivit filmad under bilsläpningen.

Den 8 augusti ska en man ha omringats av tre män på Agardhsgatan i Lund. De ska ha dragit i hans ryggsäck och cykel samt filmat ofredandet.

Bilsläpningarna flyttades till Malmö den 9 augusti. Förutom släpningen på Carl Gustavs väg ska en man ha släpats på Amiralsgatan. Samma dag skedde ett försök till släpning på Major Nilssonsgatan. Offret lyckades slita sig loss.

En svart stadsjeep ingick i signalementet och även registrerinsnummer. Genom spaning och övervakningskameror kunde gärningsmännen identifieras och gripas. I bevisningen ingår bilder och filmer från gärningsmännens mobiler.

En av gärningsmännen hävdar att det inte var meningen att någon skulle komma till skada. På frågan hur de valde ut sina offer svarar han:

– Även om det inte är snällt så har man lite vett i huvudet, man gör inte så mot en äldre kvinna eller ett barn. Det var inget personligt. Det var bara ren otur för personerna.

De fyra åtalade är i 20-årsåldern. Två av dem har medverkat vid samtliga gärningar.

– Jag har rubricerat gärningarna som grov misshandel. Endast i ett fall har målsäganden fått allvarligare skador men jag har ansett att gärningsmännen genom sitt agerande visat särskild hänsynslöshet och råhet samt att gärningarna varit livsfarliga, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson i ett pressmeddelande.

×