Under bjässen Hultastenen sitter tomten och läser barnens önskelistor. En tradition som Sörby byalag bjuder på varje år. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
På språng. Även om Erling Kjellander inte ska sitta under Hultastenen i år, har han fullt upp. Sedan 25 år tillbaka är han ute och tomtar i bygden på julafteon.
Erling Kjellander (vill ej låta sig avtomtas på bild) och Yvonne Karlsson i Sörby byalag.
Flyttblocket Hultastenen gled hit med inlandsisen.
Ta till höger här så hittar ni till både sten och tomte.

Tomten vid Hultastenen

SÖRBY Tungt vilar flyttblocket Hultastenen i Sörby. Lika stabil börjar byns tomtetradition vid stenen att bli.

Varje lillejulafton samlas här byns vuxna och barn för att ge tomten sina önskelistor, ta en korv, dricka glögg och umgås.
– Det är alltid god uppslutning, berättar tomten Erling Kjellander och Yvonne Karlsson i Sörby byalag som håller i traditionen sedan tolv år.
Fast även det här året skickar originaltomten Erling en vikarie, som nu får sägas ha tagit över jobbet att sitta i flyttblockets grotta och ta emot barnens önskelistor.

– Ja, det är mitt 17-åriga barnbarn, Elias Jalking som ska vara tomte, han tycker det är jättekul, berättar Yvonne Karlsson.
Elias ryckte in för ett par år sedan när Erling skulle operera sin höft och nu är Elias redo att helt ta över.
Fast det innebär inte att Erling blir arbetslös. Sedan minst 25 år tillbaka åker han runt i byn och tomtar hos folk på julafton. I år är han engagerade på en tre, fyra ställen.

– Jag har alltid valt att vara ensam på julafton och är inte mycket för att sitta och äta julbord. Julen är egentligen inte viktig för mig, det viktiga för mig är att hålla traditioner vid liv, säger han vid köksbordet i sitt hus mitt emot den nedlagda skolan, innan vi ger oss av till Hultastenen.
Det bastanta flyttblocket från istiden ruvar i de fagra omgivningarna kring Sörby. Bara att svänga av vägen där skyltarna säger St Slätteke och Ry och följa de slingriga, och för dagen hala vägarna, ett stycke.

Traditionen är mycket populär, ett 70-tal personer brukar komma varav 20-30 är barn.
– En gång var det väldigt mycket snö, så vi tänkte att i år kommer det ingen. Men det kom 70-personer, bland annat turister från japan och folk anlände med facklor i händerna, minns Yvonne Karlsson.
Sä här redan ett par dagar före lillejulafton ligger det redan önskelistor utlagda, säkrade med stenar, i tomtens utrymme under blocket.
Någon önskar ingredienser till slime, någon vill ha en docka, ett cluedospel (sällskapsspel) och en annan önskar vildkalkon.
– Ja, det brukar vara lite av varje, berättar Erling som tagit plats på den obekväma stenen under stenblocket. Fast tomtekollegan Elias får det varmare, på lillejulafton brinner det även en liten värmande brasa här.

Hultastenen är känd inte bara för sin tomtetradition.
Stället lockar även klättrare som försöker bestiga stenen.
– De brukar visst lägga madrasser här nere, berättar Erling medan vi tittar på märkena efter klättertalk på Hultastenen.

Dagens fråga

Har du höststädat trädgården?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×