Annons

En mörk Woody Allen i högform

Film/recension Fyra pantrar blir det för Woody Allens nya film Wonder Wheel.
Publicerad 22 december 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Juno Temple i Wonder Wheel. Foto: Amazon Studios via AP
Juno Temple i Wonder Wheel. Foto: Amazon Studios via AP

Det sägs ofta att Woody Allen numera tappat stinget, att han nu nöjer sig med att leverera bagateller med skådespelare som jobbar för äran av att ha jobbat med honom.

Orättvist tycker jag även om jag kan köpa analysen att han ibland nöjer sig med underhållningsvärdet utan att lägga några djupare dimensioner i resultatet.

Annons

Nya Wonder Wheel är klassisk Woody Allen-film med alla de ingredienser som han gjort avtryck med i filmhistorien. I Kate Winslet har han hittat en skådespelare som, precis som en gång Diane Keaton, till hundra procent lever upp till hans intentioner.

Vi befinner oss i 1950-talets Coney Island där Ginny (Kate Winslet) är servitris på en skaldjursrestaurang och hennes plufsige man Humpty (Jim Belushi ovanligt till sin fördel) är karusellvakt. Humpty har också en dotter som jagas av maffian och en son från ett tidigare äktenskap som är en slags pyroman.

Om och kring denna handfull udda existenser väver Allen ett nät av en mängd känsloyttringar. Som vanligt tycker man sig ana skuggbilder av Allens eget liv och personlighet mellan raderna och man kan kanske känna en lite mörkare och dunklare underton mellan varven

Fotot, av Vittorio Storaro, är på topp och så den musikaliska inramningen med klassisk jazz från den aktuella tidsepoken.

Musiken passar som handen i handsken när Allen låter kameran glida fram över Coney Island i solnedgången eller nöjesfältet när lamporna blinkar och sorl och brus förgyller den yttre bilden av människornas kaotiska liv.

Som sagt ryktet om Woody Allens död som filmskapare är betydligt överdrivet.

Fakta:

FILM

Wonder Wheel

Regi: Woody Allen

I rollerna: Kate Winslet, Juno Temple, Justin Timberlake, Jim Belushi med flera

Betyg: 4

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons