Thimothée Chalamet i Call Me By Your Name. Foto: Sony Pictures Classics via AP

Finstämt om ung kärlek

Film/recension

FILM
Call me by your name
Regi: Luca Guadagnino
I rollerna: Armie Hammer, Thimothée Chalamet med flera
Betyg: 4

Den italienska regissören Luca Guadagninos film Call me by your name fungerar på alla plan, visuellt såväl som emotionellt. Den tar aldrig till de stora brösttonerna utan lägger sej som mjuk bomull kring hjärtat och låter publiken frossa i finstämda känsloyttringar.
Vi skriver norra Italien 1983 där 17-årige Elio tillbringar sommaren i föräldrarnas hus. Fadern är professor i romersk och grekisk kultur och varje år rekryterar han en före detta elev för att delta i hans forskning. Just detta året faller lotten på Oliver en 24- årig ung och självsäker talang.
Mellan Elio och Oliver börjar långsam en vänskap frodas som efterhand utvecklas till mera intima känslor som gror en kärleksrelation.
Call me by your name är också en ovanligt lyckad filmatisering av en bok eftersom den mycket framgångsrikt går på djupet med karaktärernas tankar och känsloyttringar, något som ofta går förlorat mellan ord och bild. Sufjan Stevens musikaliska inramning fulländar det välkomponerade fotot.
En av årets höjdpunkter på vita duken sätter punkt för filmåret 2017.

FILM
Call me by your name
Regi: Luca Guadagnino
I rollerna: Armie Hammer, Thimothée Chalamet med flera
Betyg: 4

×