Annons

Finstämt om ung kärlek

Film/recension Fyra pantrar blev det för Call me by your name.
Publicerad 22 december 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Thimothée Chalamet  i Call Me By Your Name. 
Foto: Sony Pictures Classics via AP
Thimothée Chalamet i Call Me By Your Name. Foto: Sony Pictures Classics via AP

Den italienska regissören Luca Guadagninos film Call me by your name fungerar på alla plan, visuellt såväl som emotionellt. Den tar aldrig till de stora brösttonerna utan lägger sej som mjuk bomull kring hjärtat och låter publiken frossa i finstämda känsloyttringar.

Vi skriver norra Italien 1983 där 17-årige Elio tillbringar sommaren i föräldrarnas hus. Fadern är professor i romersk och grekisk kultur och varje år rekryterar han en före detta elev för att delta i hans forskning. Just detta året faller lotten på Oliver en 24- årig ung och självsäker talang.

Annons

Mellan Elio och Oliver börjar långsam en vänskap frodas som efterhand utvecklas till mera intima känslor som gror en kärleksrelation.

Call me by your name är också en ovanligt lyckad filmatisering av en bok eftersom den mycket framgångsrikt går på djupet med karaktärernas tankar och känsloyttringar, något som ofta går förlorat mellan ord och bild. Sufjan Stevens musikaliska inramning fulländar det välkomponerade fotot.

En av årets höjdpunkter på vita duken sätter punkt för filmåret 2017.

Fakta:

FILM

Call me by your name

Regi: Luca Guadagnino

I rollerna: Armie Hammer, Thimothée Chalamet med flera

Betyg: 4

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons