Firar jul på hjul i husvagn

Osby Roger Gustafsson, 79 och hunden Laban, 5, har bosatt sig på Osby camping. Året runt.
– Titta, jag har bakat både mandelmusslor och veteflätor till jul, säger Roger stolt.

Men du har ju ingen ugn i husvagnen, replikerar undertecknad.
– Nänä, jag traskar iväg till campingens kök, där finns en ugn, svarar Roger som om vore det den mest självklara sak i världen.
Och det är det för honom. För Roger och hunden Laban innebär livet i husvagn ett ganska så bekymmersfritt liv. Villan i Landskrona såldes för ett par år sedan men efter flera års betänketid. Ett beslut som Roger aldrig har ångrat.
– Vi har det så bra här, Laban och jag. Varje morgon klockan halv sju tar vi en promenad tillsammans med ett par som vi har träffat. Sedan tar vi det lite lugnt, ser på morgon-tv innan det tas itu med de dagliga göromålen.

Blir det inte ensamt?
– Nej, jag trivs med mig själv. Några timmar under julafton ska jag vara hos en av mina döttrar, annars blir det Laban och jag.

Förra julen tillbringade Roger och Laban på Borstahusens camping. Men i år stannade han kvar på Osby camping där han har tillbringat sommaren och där han tänker stanna så länge han kan.
– Jag är mantalsskriven i Osby och trivs alldeles utmärkt här.
Det var under sin tid som chaufför som han fastnade för Osby. För jobbat har Roger Gustafsson gjort tills för bara några år sedan. Han har varit sjöman under en stor del av sitt liv, seglat över de sju haven, men tog sig så småningom i land där han har jobbat som kock och under de senaste åren som chaufför.

– Du förstår, när jag körde förbi spegeldammen i Osby tänkte jag att där vill jag bo. Nu blev det ju campingen på andra sidan sjön till slut.
– Jag kände att jag inte orkade sköta huset längre och min fru hade gått bort. Husvagnen fick bli mitt hem.

Hur reagerade folk på ditt beslut?
– Haha! Barnen tyckte att jag inte var riktigt klok. Man kan väl inte bo i husvagn året om!? Nu har jag bevisat motsatsen.

Roger Gustafsson har ett rikt liv att se tillbaka på. Åren som kock på sjön gav många minnen.
– Tänk när vi transporterade 150 ton nitroglycerin i fat över Nordatlanten och det blåste upp till en rejäl höststorm. Det blåste så hårt att båten gick bakåt istället för framåt. Kaptenen kallade upp alle man på däck och två fick gå ner och surra fast lasten.
De kom fram till Lissabon efter ett vådligt äventyr och där väntade flera dagar i hamn.
– Ja, vi fick inte lägga till i hamnen utan lasten fick lossas på mindre båtar. De innebar att vi fick tillbringa flera dagar i Lissabon och det var ju inte så dumt, minns Roger och skrockar förnöjsamt.

Nu är det utsikten över Osbysjön som gäller.
– Den är inte alls dum. Naturen här är så vacker, konstaterar Roger förnöjsamt och räcker fram en halv vetefläta att inmundigas till redaktionsfikat.
Någon tanke på att ge upp campinglivet har han inte.
Just nu är det ödsligt på campingen, men till våren blir det full fart igen.
– Det blir en speciellt sammanhållning på en campingplats. Man får många goda vänner, säger Roger innan vi säger adjö och dörren stängs snabbt för att inte släppa ut den goa värmen.

Senaste nytt omOsby
×