Lars Törnqvist och Roland Sjörén tittar ut en gran som ska huggas. Det blir en traditionell svensk rödgran. Foto: Stefan Olofson
Lars Törnqvist hjälper Roland Sjörén med att bära den nyhuggna granen till bilen. Foto: Stefan Olofson
– Det är inte alls nödvändigt att kanthugga stammens botten. Såga bara av en centimeter, säger Lars Törnqvist.

Julgran på rot som stor business

Vinslöv I december är det julgransyra hos Lars Törnqvist utanför Vinslöv. Hit kommer folk för att hugga sig en egen julgran.

Glöggen som bjuds i Handelsträdgården värmer gott i decemberkylan. Alla som kommer får en mugg alkoholfri glögg med russin och mandel. Sedan är det bara att gå ut i odlingen och välja ut granen som är snyggast. Granar står på rad så långt ögat når.
– Ibland kommer par och familjer inte överens om vilken gran de ska hugga. Vissa vill ha en kungsgran, andra en svensk traditionell rödgran. En annan vill ha en hög gran och en annan en kortare. Trenden har gått mot allt tätare granar. Vi har väl influerats av USA, säger Lars Törnqvist.

Han har drivit handelsträdgården på platsen sedan 1988.
Det började med tomat – och gurkodling och utvidgades med blomsterodling.
– Vi hade även hästar på bete. När de var borta bestämde jag att odla gran på betesmarken. Det är väl tio år sedan jag satte de första plantorna och nu har jag 6 000 granar.

Lars Törnqvist sålde gran i många år innan han började odla egna.
Granarna står i långa rader och är inhägnade för att vilda djur inte ska knapra i sig skotten.
Att odla gran kräver en hel del jobb.
Varje gran måste klippas och toppas för att den ska få den rätta formen och bli tillräckligt tät. Ett jobb som pågår nästan hela tiden.
– Det tar lite längre tid för granen att bli stor, men i gengäld får den en mer tilltalande form för kunderna, säger Lars Törnqvist.

Cirka 1 000 granar kan huggas årligen av de 6 000 som finns i Lars Törnqvists odlingen. För varje gran som huggs planteras en ny en bit från stubben till den gamla.
– Hälften är kungsgran och hälften är svensk rödgran. Kungsgranen kom starkt tills för några år sedan men nu har många återgått till den traditionella granen, berättar Lars Törnqvist.

Roland Sjörén från Vinslöv har alltid huggit sin egen gran. Han går runt i odlingen tillsammans med Lars Törnqvist och fastnar för en välvuxen och tät rödgran.
– Mina föräldrar hade skog där vi tog våra julgranar. Det tillhör traditionen att hugga själv och det ska vara rödgran, förklarar Roland Sjörén, som ska bära hem sin gran och sätta den i en spann vatten direkt över natten innan den sätts i foten och kläs på lille julafton.
– Granen mår bra av att stå i vatten och svalt innan den tas in. Den får inte torra till sig.
Granodling är en tålamodskrävande uppgift. Det tar mellan sex och åtta år innan granen är mogen att huggas. Kungsgranen tar ännu längre tid på sig.
– Det är tredje året nu som jag säljer gran från odlingen. I år har jag huggit runt 500 granar själv, som säljs. I snitt lika många huggs av köparna, som får betala lite mindre för det.

Den värsta ruschen tar slut några dagar före jul, men många kommer för att hitta en gran ända fram till lille julafton.
Om ”husgranen” tar många år på sig för att bli vuxen så är det inget mot vad torggranarna behöver.
De granar som vi ser på torgen i städerna tar 40-50 år på sig innan de huggs.
Granodlarna blir fler och fler i Skåne och konkurrensen från Danmark, som har många granodlingar sedan länge, är stor.

Vad är det som driver en att odla gran när det tar så lång tid innan man kan tjäna pengar på dem?
– Det är faktiskt jättetrevligt. Det sporrar när folk hittar en fin gran de gillar och skryter om den, säger Lars Törnqvist.

Dagens fråga

Är det för tidigt att plocka fram julsakerna nu?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×