Gordon & Paddy. Pressbild

Lagom läskig barndeckare

Film/recension

FILM
Gordon & Paddy
Regi: Lina Hambäck
Röster: Stellan Skarsgård. Melinda Kinnaman, Felix Herngren med flera Betyg: 4

Paddan Gordon är skogens enda polis. Han är noggrann och envis men lite trött efter många års arbete. På jakt efter tjuven som stulit ekorren Valdemars nötter träffar han den hemlösa och ensamma musen Paddy och inser snabbt att här har han den perfekta polisassistenten.
Paddy är Gordons motsats – kvick, entusiastisk och med en förmåga att tänka lite utanför ramarna. Medan snön faller över skogen löser de med gemensamma krafter fallet med nöttjuven och andra fall.
När Gordon så småningom bestämmer sig för att gå i pension är Paddy mogen att ta över polisansvaret ensam.
Men när några av skogens många barn försvinner spårlöst och misstankarna riktas mot skogens mest skrämmande djur – räven – blir det tydligt att samarbete är bättre än ensamarbete.

Vänskap och motsatsers behov av varandra står i centrum för Linda Hambäcks fina animerade filmatisering av den svenske författaren Ulf Nilsson och den holländska illustratören Gitte Spees böcker om kommissarie Gordon och hans assisten Paddy.
Stellan Skarsgård och Melinda Kinnaman hittar helt rätt i de två vännernas karaktärer i sitt röstarbete och med en detaljrik och vackert illustrerad skog som oemotståndlig miljö presenteras här en spännande och rolig filmdeckare som också vågar vara lagom läskig.
Den fruktade räven finns med som en mörk skugga berättelsen igenom och allt leder så småningom fram mot ett slut som självklart är riktigt lyckligt – men också bjuder på överraskningar.

Gordon & Paddy har den yngsta biopubliken (5 till 7 år) som målgrupp och prickar helt klart rätt där men lyckas också vara en film som har en sådan charm och en härlig humor som gör att medföljande föräldrar, morföräldrar eller syskon får en minst lika rolig biostund.Det här kan bli julens bästa filmupplevelse för alla.

FILM
Gordon & Paddy
Regi: Lina Hambäck
Röster: Stellan Skarsgård. Melinda Kinnaman, Felix Herngren med flera Betyg: 4

×