Foto: TT

Man gripen i Danmark för terrorbrott

En 30-årig man har gripits i Köpenhamn misstänkt för förberedelse av terrorbrott. Mannen friades av svensk domstol ifjol efter att ha åtalats för att ha anlagt en brand i en shiamuslimsk lokal i Malmö.

Enligt dansk polis ska 30-åringen, som är från Syrien, ha planerat att utlösa en sprängladdning för att sedan attackera slumpmässiga offer med kniv.

Läs mer: Friad IS-anhängare får 97 000 kronor i skadestånd

Han ska ha agerat i samarbete tillsammans med en annan man, den 21-årige syriern Dieab Khadigah, som enligt danska Ekstra Bladet tidigare dömts i Tyskland för ett planerat bombdåd i Köpenhamn.

I dennes väska hittade polisen tusentals tändstickor, 17 batterier, knivar och ett flertal walkie-talkies.

Det ska röra sig om samma 30-åring som friades av tingsrätten i Malmö från misstankarna om att ha anlagt en brand i en shiamuslimsk lokal i staden, rapporterar SVT.

Ett dåd som den islamistiska terrorgruppen IS omedelbart tog på sig skulden för, en organisation som mannen enligt Säpo även ska hysa sympatier för.

Läs mer: 30-årig misstänks för förberedelse av terrorbrott

Som ersättning för tiden som han satt frihetsberövad fick han nästan 100 000 kronor av svenska staten.

I mitten av november misstänktes mannen igen för förberedelse av terrorbrott och kallades till förhör. En kallelse som han inte har gått till mötes.

 

×