Annons

Man gripen i Danmark för terrorbrott

Malmö En 30-årig man har gripits i Köpenhamn misstänkt för förberedelse av terrorbrott. Mannen friades av svensk domstol ifjol efter att ha åtalats för att ha anlagt en brand i en shiamuslimsk lokal i Malmö.
Malmö • Publicerad 22 december 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: TT
Foto: TT

Enligt dansk polis ska 30-åringen, som är från Syrien, ha planerat att utlösa en sprängladdning för att sedan attackera slumpmässiga offer med kniv.

Annons

Han ska ha agerat i samarbete tillsammans med en annan man, den 21-årige syriern Dieab Khadigah, som enligt danska Ekstra Bladet tidigare dömts i Tyskland för ett planerat bombdåd i Köpenhamn.

I dennes väska hittade polisen tusentals tändstickor, 17 batterier, knivar och ett flertal walkie-talkies.

Det ska röra sig om samma 30-åring som friades av tingsrätten i Malmö från misstankarna om att ha anlagt en brand i en shiamuslimsk lokal i staden, rapporterar SVT.

Ett dåd som den islamistiska terrorgruppen IS omedelbart tog på sig skulden för, en organisation som mannen enligt Säpo även ska hysa sympatier för.

Som ersättning för tiden som han satt frihetsberövad fick han nästan 100 000 kronor av svenska staten.

I mitten av november misstänktes mannen igen för förberedelse av terrorbrott och kallades till förhör. En kallelse som han inte har gått till mötes.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons