Annons

Separera avlopp kan bli lösning

HÄSSLEHOLM Olika mätare är ett enkelt sätt för ridhusföreningen att få ner kostnaderna för avloppet.
Hässleholm • Publicerad 22 december 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Det berättar Annette Härbst på Hässleholms vatten.

– Ett vanlig förfarande på exempelvis lantbruk, i växthus och på kyrkogårdar. Det finns all anledning för föreningen att göra det och vi har redan inlett en dialog med en representant i föreningen om detta, förklarar hon.

Annons

Avloppstaxan räknas ut på hur mycket vatten som tas in på fastigheten. I ridhusföreningen fall, blir det rätt stora mängder med tanke på att 30 hästar dricker en 30-40 liter vatten per dygn, mark bevattnas med mera. Samtidigt lämnar hästarna inte mycket avlopp efter sig, eftersom det mockas ut som stallgödsel. Därför blir avloppstaxan onödigt hög om man inte mäter vad som faktiskt lämnar fastigheten som avloppsvatten via kök och toaletter.

– Separerar de kommer de ner i kostnader, konstaterar Anette Härbst.

Att de alls behöver betala för vatten- och avlopp grundar sig i ett kommunalt beslut.

Tidigare försörjdes anläggningen med vatten från Österås idrottsplats. Men 2013 (när konstgräsplanerna byggdes) beslöt kommunen att ridhusföreningen skulle få en egen förbindelsepunkt, och därmed egen vattenmätare.

Att föreningen hävdar att man inte har något avtal hjälper inte.

– Det behövs inget avtal. Vattenanslutningen följer fastigheten och dess ägare, förklarar Annette Härbst.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons