Lek med mig! Knislingekatten Matisse vill vara med där det händer, oavsett om det är i hallen eller köket. Bilden på lussebaket gav honom en förstaplats. Foto: Jörgen Johansson
Den vinnande bilden. Norra Skånes jury föll för katten som har blick för smarriga lussekatter. Men smaka får han inte – han får hålla till godo med kattmat. Foto: Privat
Kom igen katten, det svänger ju! Matisse spelar både keyboard och piano. fOTO: jÖRGEN jOHANSSON
Matte tar överraskad emot förstapriset av Norra Skånes reporter Kristina Höjendal.Foto: Jörgen Johansson
Malin Nyberg jobbar som förskollärare och intresserar sig även för kattpedagogik. Foto: Jörgen Johansson
Matisse gillar både att krypa i tunnlar och att spåra sina leksaker. Foto: Jörgen Johansson
Söte Sune räcker ut tungan. Han sprider en härlig julstämning omkring sig, tycker matte Laila Svensson i Osby. Juryn placerar honom på en hedrande andraplats.Foto: privat
På en tredjeplats kommer Sally Salsa, som håller koll på tomtarna. Bilden är inskickad av Rose-Marie Persson i Hässleholm. Foto: Privat

Årets lussekatt bakar allra helst själv

HÄSSLEHOLM/KNISLINGE Vinnaren i Norra Skånes tävling nöjer sig inte med att vara en lussekatt – nej, den här katten gör sina egna. Men Matisse kan mer än så.

– Han spelar piano, till och med, berättar den stolta matten Malin Nyberg när vi kliver in i det vackert julpyntade hemmet i Knislinge.

Hela 125 bidrag kom in till årets upplaga av Norra Skånes populära tävling Lussekatten. Juryn hade ett styvt jobb med att välja ut den bästa bilden – men efter en omröstning stod det klart att vinnaren fanns i Knislinge och var av rasen helig birma.

Matisse, som är döpt efter en fransk konstnär, blickar med stora blå ögon upp på oss från mattes famn. Han är också en ovanligt talangfull katt, visar det sig. Matisse kan nämligen såväl kommandona ”sitt”, ”ligg” och ”snurra runt” som att leta upp leksaker på befallning. Dessutom behärskar han pianospelandets ädla konst:
– Jag brukar sätta honom på en stol framför pianot och då trycker han på tangenterna. Jag lockar honom med små kattgodisbitar, ler Malin, som är van vid att lära ut saker då hon arbetar som förskollärare i Kristianstad.
– Man kan lära katter en hel del, säger hon medan Matisse själv tycks mer lycklig över att fotografen och reportern leker med henne än över själva priset.

Att det här är en alldeles speciell liten personlighet står snart klart.
Matisse vill vara med överallt där det händer något. Inte bara när det bakas lussekatter.
– Ja, han är alltid med. Han följer med mig i alla rum och ville såklart titta på lussebullarna också. Han är som ett litet barn som håller på att upptäcka världen! ler matte och ser ömt på Matisse, som än så länge bara är nio månader gammal, född i grannorten Broby.

Helst håller sig den här kisen inomhus, åtminstone när det är snö ute.
– Att sätta tassarna i den första snön tyckte han var lite obehagligt, berättar Linda.
Båda två ser dock mycket fram emot julen.
– Han har redan lekt med julkulorna i granen!

Vad önskar han sig i julklapp?
– Han önskar nog mest att han får vara hemma och att någon leker med honom, och så kommer det också att bli.
Två julklappar har det redan blivit i form av förstapriset i tävlingen – nämligen ett presentkort på Ica Maxi och en hel massa kattmat.

Stort grattis till vinsten!
– Tack. Det här var verkligen roligt! Det trodde jag inte.

Dagens fråga

Har du sett vildsvin i det vilda?

Loading ... Loading ...