Grönkålen är en av få traditionella matvaror som folk fortfarande vill ha, konstaterar Hemköps ägare Daniel Jeppsson och butikschefen Linus Romberg. Redan på sommaren gör affären sina beställningar av julmaten. Då gäller det att ha koll på vad man tror kommer att sälja. Foto: Kristina Höjendal
Julskinkorna blir allt mindre. Många föredrar i dag också att köpa både färdigkokt och redan graverad, för mer tid för annat på julen.Foto: Kristina Höjendal
Ansjovisen är på utdöende. Sill säljer fortfarande men i allt mindre burkar. Foto: TT BILD
Julnötter knäcks inte längre alls i samma utsträckning som förr. Kanske är det en tendens i samma tecken som att allt fler köper färdigskivat bröd och färdigskivad skinka.Foto: TT BILD

Gamla traditioner bryts vid julbordet

TYRINGE Det dignade julbordet från barndomens jular är snart ett minne blott. Handlarna vittnar om en traditionell måltid i stark förändring. På utdöende är grisfötterna, syltorna och nötterna – och skinkan som säljs ska numera helst vara färdiggriljerad och klar att servera.

– Tyvärr dör traditionerna ut mer och mer. Jag brukar säga att för varje begravningsannons försvinner en sillburk från hyllan, säger Fredrik Jeppsson på Hemköp i Tyringe, innan han kör iväg för att hämta mer skinka.
För sådan säljs fortfarande – bara i betydligt mindre förpackningar. Numera efterfrågar kunderna skinkor på ett till två kilo, till skillnad från fyra-fem kilo för några år sedan.
– De ska dessutom helst vara både kokta och griljerade. Färdigskivade ökar också, konstaterar butikschefen Linus Romberg, som ser en tydlig trend vad gäller alla storhelger:
– Man vill inte längre fira i flera dagar. Dagen före och dagen efter äter folk tacos. Det är den nya nationalrätten i Sverige.

I butiken märks en tydlig nedgång vad gäller julkorv, grisfötter, rullsylta, inlagd sill och ansjovis.
Här blir vardagslivets förvandling tydlig. Få hänger numera ut späck och ister till fåglarna. Lika få knäcker nötter. Och en minskande skara vill lägga tid på att baka, griljera skinka eller ens skära bröd.
– Det säger mycket om vår tid.
Förändringarna har skett bara de senaste två-tre åren, enligt personalen.

Vörtbröd och julmust vill många dock fortfarande ha.
Och grönkål går bra, liksom lutfisk och lax.
– Jag tror att det är en hälsogrej. Fler tänker på att äta nyttigt, konstaterar Linus Romberg, som också ser tydligt hur tv-programmen påverkar våra matvanor.
– Gör Ernst eller Morberg något speciellt så märks det direkt. Förra året var det lutfisk. Plötsligt ökade försäljningen som bara den, efter att någon hade stått i tv och lagat den. För två år sedan gjorde Morberg korv och då skulle alla göra sin egen.

Så hur ser det svenska julbordet egentligen ut om tio år?
– Då är det tacos och pizza, tror Gun Jönsson och får medhåll av Linus.
– Ja, faktiskt. Alla högtider suddas ut mer och mer och många njuter mer av själva ledigheten. Personligen tycker jag att det är jättetråkigt. Det är synd om alla dagar ska se likadana ut, säger han.
Själv har han en favorit på julbordet som han aldrig ger upp:
– Dopp i grytan. Det är ett måste.

Dagens fråga

Såg du första programmet av "Så mycket bättre"?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×