Bågens grundare och föreståndare Hans Knutagård till vänster och driftschef Sten Åkesson. Arkiv: Olle Andersson
Bygglaget gör friggebodar åt dagis och föreningar. Arbetet är en stöttepelare på Bågen. Arkiv
Travar med spel, men dessa går inte att köpa i affären utan det är spel som företag ger sina anställda i julklapp. Arkiv: Jörgen alström
Åke Avinder är ”golvad” av alla spel som årligen tillverkas hos Alga i Vittsjö. Arkiv: Jörgen Alström
1928 inledde Syster Borg halmbockstillverkningen som kom att lägga grunden till Göinge halmslöjd. Nu finns fjärde generationen Borg i företaget Borg, Linda. Arkiv: Olle Andersson
Krister Persson är noggrann när han fogstryker den gamla muren. Arkiv: Torsten Karlson
”Det hjälper inte att hänga läpp, man får ta vara på det positiva”, säger Ove Jeppson, köpman i Tyringe. Arkiv: Olle Andersson
Karin Stjärnquist har arbetat på Swepart sedan 1984. Arkiv: Mats Wivel
Gunilla Zadig har förhoppningar om att Tyringeprojektet kan bistå i kampen mot arbetslösheten. Arkiv: Olle Andersson

Halmslöjd och spel hör julen till

Bågen i Hässleholm är riksbekant i socialt engagerade kretsar. Men på stan är ryktet än si, än så. Man får många chanser på Bågen, men några regelbrott tolereras inte, står det redan i rubriken till reportaget av Tomas Dixon. Hans Knutagård som byggt upp Bågen tror inte på att ”pyssla om” de som hamnat i missbruk och kriminalitet.
Som grundare och föreståndare för verksamheten på gamla T4 och på Skogsvillan i Tyringe har Knutagård ställt upp villkor som är betydligt tuffare än brukligt i ”social-Sverige”. Han kallar det konsekvenspedagogik: man väljer själv, men sedan får man också ta konsekvenserna av sitt val. Restaurangen på Stallmästargården, ett bygglag och ett hunddagis är bara tre delar av den prisade verksamheten.
I tidningens kommersiella julbilaga figurerar förstås spelfabrikanten Alga i Vittsjö. Men här är julruschen redan över och årets nyheter finns sedan länge ute i affärerna. Säkert finns något sällskapsspel med i Tomtens säck, till exempel Pippi, Emil, tjejspelet PST, Blackout och Cluedo, för att inte nämna de gamla klassikerna Finans och Jägersro.
Nu förpackas i stället ett spel som inte säljs i affärerna utan som företag ger sina anställda i julklapp. Det avslöjas bara att det är ett frågespel och inte heller vilka företag som köper in det. Alga har alltid haft gott renommé och firar för övrigt i år sitt 75-årsjubileum. Varje år går det ut en halv miljon spel från Vittsjö.
Även halmslöjden hör julen till. Traditionen med halmbocken vid granen och halmkorgen med frukt och nötter sitter djupt rotad.
Till Göinge halmslöjd i Osby kommer många unga killar och tjejer för att köpa precis sådana julprylar som fanns i deras hem. Företaget startades 1928 av Syster Borg och nu finns en fjärde generation Borg representerad.
Paret bakom dagens företag är Caroline och Bo Mazetti Nissen som har ett tiotal flinka kvinnor sysselsatta med att tillverka halmföremål. Över hela landet finns 300 butiker som har de gedigna osbyprodukterna i sitt sortiment. Även till utlandet har några alster letat sig på senare år.
I Tyringe däremot försvinner julstämningen. Samhällets blomstrande industri är inte längre vad den en gång var.
Dagarna före jul meddelas det att SKF Tools läggs ner och 50 anställda får gå. Stämningen på fabriken präglas av stor förvåning, för detta hade man verkligen inte väntat, sedan verkstadsjätten Sandviken vid årsskiftet skulle överta företaget. Tillverkningen flyttas till Italien.
Från kommunalt håll är man bedrövad, för att inte säga förbannad, som till exempel centerkommunalrådet Gunnar Bengtsson: ”SKF och Sandviken har handlat hänsynslöst!” Som om inte detta är nog så sparkar AB Swepart 42 anställda, därav tolv tjänstemän. Företagets vd Bitte Müller-Hansen pekar på att den ekonomiska situationen är kärv med beräknad halverad omsättning för nästa år.
Kan Tyringeprojektet fylla någon funktion i dilemmat med den ökande arbetslösheten? På ett par decennier har samhällets metallare minskat med hela 90 procent.
De första trevande stegen har tagits i kampen, men några magiska brygder kan inte utlovas, säger Gunilla Zadig, som starkt engagerat sig i frågan. Som egen företagare har hon själv känt hur tillvaron blivit kärvare. Möten ska hållas med kommunens näringslivsfolk och i Tyringe har flera anmält sitt intresse för att bidra med erfarenheter.
Köpman Ove Jeppson säger att det går inte att hänga läpp inför problemen. Det gäller att tänka nytt, och rationaliseringar kan ge både kostnadsbesparingar och ökad konkurrenskraft. Konjunkturvändningen kommer, menar han.
Den raserade tegelväggen i Hässleholms gamla folkskolebyggnad har vi redan uppmärksammat. Sedan tegelmaterialet, som ursprungligen kom från Florröd i Mala, plockats ner och rensats omsorgsfullt, uppförs nu väggen upp igen fast med en tunnare mur.
Det är en grannlaga uppgift för de båda hantverkarna i byggprojektgruppen, Krister Persson och Göran Olofsson. Fasaden utförs i kryssförband med rundad pärlfog, just som i originalet för 118 år sedan.
God Jul!

×