Annons

Här är årets bästa böcker

Litteratur På lillejulafton har det blivit dags för kulturredaktionens litteraturkritiker att välja årets bästa böcker. Bättre julklappstipsn i sista stund kan man inte tänka sig.
Publicerad 23 december 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Clemens Altgård:

De kommer drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru: Augustprisbelönt bok där författaren ger sig i kast med svåra ämnen som vår tids terrordåd och den polarisering som uppstått i samhället.

Annons

En renodlad fiktion med drag av sciencefiction och såväl spännande som tankeväckande läsning.

Doften av en man av Agneta Pleijel:

Handlingen sträcker sig från författarens ungdomstid fram till begynnande medelålder och moderskap. En oavbrutet intressant tidsresa. Intressant också ur ett #metoo-perspektiv.

Borges 1 av Jorge Luis Borges:

Årets bästa klassikersatsning. För första gången presenteras den argentiske mästaren Borges på ett mer övergripande sätt. Ett omfattande urval som speglar hans mångsidighet, lärdom och uppfinningsrikedom.

Ytterligare två delar kommer att ges ut framöver.

Thomas Almqvist:

Den svavelgula himlen av Kjell Westö: Den svavelgula himlen är en roman om kärlekens möjlighet eller omöjlighet mellan människor av olika samhällsklass. Det är en smärtsamt rak verklighetsskildringw, som utspelar sig i Helsingfors, där klasskillnaderna skaver och gör ont, vilket gör den även till en roman om moral.

Familjen av Kjell Johansson:

Genom Familjen skildrar Kjell Johansson hela det dramatiska 1900-talet fram till idag ur ett självklart arbetarperspektiv, där frågan ställs vad vi gör med våra liv. Romanen utspelar sig på Söder i Stockholm och mitt intryck bara förstärks att Kjell Johansson är en mycket god berättare och svensk litteraturs ärligaste och uppriktigaste författare idag.

Annons

Den första stenen av Carsten Jensen:

Det finns något gränslöst i Carsten Jensens sätt att skriva i denna olycksbådande svarta och pessimistiska roman om det absurda kriget i Afghanistan.

Det är en tankeväckande historia om krigets många ansikten och inte minst om vad kriget gör med människorna som deltar i det med sina kroppar.

Matilda Arborelius:

Vegetarianen av Han Kang:

En mörk roman om en kvinna som slutar äta kött och om omgivningens ovilja att acceptera hennes beslut. Oviljan att äta kött övergår i en ovilja att äta något alls, och snart i en ovilja att vara människa. Mångbottnat om våld, maktspel, sex, uppror och rätten till ens egna val.

Samtal med vänner av Sally Rooney:

Den irländska författarens debutroman är smart och rolig, skriven på stilsäker prosa. Samtal med vänner är en kärleksroman med en klichéartad huvudperson (intelligent ung vuxen som skriver spoken word, jobbar extra på förlag och späker sig själv) som tack vare författarens distans och humor skildras nyktert i kärlekens berusning.

Lättläst och lustfyllt om hemlighetsmakeri, långa samtal och om de vänskapsrelationer som falnar när kärleken eskalerar.

Just nu är jag här av Isabelle Ståhl:

Annons

Med en avtrubbad och något osympatisk huvudperson skildrar Isabelle Ståhl en tindersvepande generations längtan efter något beständigt.

Elise dämpar sin ångest med sociala medier, snabba kickar och tabletter och känner sig ensam oavsett hur många människor hon har runt omkring sig. När hon hittar kärleken domnar den snart lika snabbt som kicken efter en like på Instagram.

Gunilla Wedding (deckare):

De fördärvade av Karin Slaughter:

Kate Murphy och Maggie Lawson är poliser i 1970-talets Atlanta. De för en hård kamp mot sexism och rasism på sin arbetsplats samtidigt som de jagar en polismördare. Fängslande, förskräckande och nedrigt bra. Höstdåd av Anders de la Motte:

Ett tragisk dödsfall i det förflutna blir aktuellt på nytt när stockholmspolisen Anna Vesper kommer till nordvästra Skåne och de fiktiva samhällena Nedanås och Mörkaby.

Anders de la Motte hanterar en klassisk deckarintrig med varsam hand och fantastisk känsla för för natur och för intriger och stämningar i ett litet samhälle. Precis så jag vill ha mina deckare.

En bror att dö för av Roslund & Thunberg:

Våld och sunda och osunda familjeband sår i centrum för Roslund och Thunbergs uppföljare om Militärligan.

Klivet tas ännu längre ut i fiktionen men resultate är en rasande aktuell och angelägen historia om brott och straff och fäder och söner. och de osynliggjorda kvinnorna.

Annons

Evelina Stenbeck (lyrik): Den vita rosen av Olga Ravn:

Om sorg och kärlek i en stark och stolt poetisk krafturladdning.

Röda dagar av Elis Burrau:

Dikt som frågar vad dikt är idag och varför det inte går att skriva en sådan fråga i en diktsamling.

Rosor skador av Jenny Tunedal:

En diktsamling om demens med kärleken och minnandet som smärtcentrum.

Karin Anderberg (Barn- och ungdomsböcker): Sagosamling av Jan Lööf:

Nostalgitripp eller introduktion till Jan Lööfs digra produktion av fantasieggande bilderböcker. En vacker, tjock och påkostad presentbok, tolv bilderboksklassiker från 1966 till 2008.

Armstrong – den första musen på månen av Torben Kuhlmann:

Med vackra och detaljrika helsidesbilder ur intressanta vinklar skildras en liten mus strävan att bygga den första raketen med målet att landa på månen för att bevisa att den inte består av ost.

Annons

Inga och Leo programmerar av Andrea Pettersson & Malin Yngvesson: Programmering ska in i skolan på bred front nästa år. Kan man lägga grunden till datalogiskt tänkande redan hos lågstadiebarn genom att skriva dansprogram för robotar som därigenom reparerar en godismaskin? Svaret är absolut ja.

Eva emmelin (Barn- och ungdomsböcker):

Dagen när ingenting hände av Beatrice Alemagna: Äventyrlig och mångbottnad bok som levt kvar i mig sedan första läsning. Väcker tankar men ger också inspiration till att lyfta på huvudet och se sig omkring…

Våra nordiska drakar och konsten att spåra dem av Karin Linderoth:

… och när vi ser oss omkring kan vad som helst hända! I alla fall om vi vet var vi ska leta efter alla de drakar som gömmer sig i vår omgivning.

Den här boken åkte direkt ner i ryggsäcken med en termos choklad och några mackor. I vår blir det drakspaning igen!

Aldrig har jag sett av Lena Sjöberg:

Poetisk, vacker och fantastisk bok att läsa högt för ett litet barn. Inte minst för att den ger chansen att berätta för det där barnet precis hur underbar hen är. Kärlek i bokform.

bild 1/7
Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons