Tomten lär nog få problem med att ta sig fram på skidor i år då det utlovas regn på julafton. Men det trista vädret kan kanske i stället inbjuda till att knäcka Jannes Julnötter. Det bjuds på 20 frågor om sport i både då- och nutid. FOTO: TT

Tävla med Jannes Julnötter

1) Senast Sveriges fotbollsherrar var med i ett VM-slutspel var 2006 i Tyskland. Vårt landslag åkte ut i åttondelen mot värdarna. Vi föll med 0-2 men hade chansen att göra mål på en straff som dock brändes. Vem missade den?

1. Henrik Larsson

X. Zlatan Ibrahimovic

2. Olof Mellberg

2) Björn Afzelius är en av 1900-talets populäraste sångare. Men han spelade även juniorfotboll i en Malmöklubb. Vilken?

1. Malmö BI

X. Olympic

2. Kirseberg

3) Gamle Tyringetränare Ove Larsson var i somras och spelade golf på Skyrup. Han har en son som även han haft stor framgång inom ishockeysporten. Vad heter han?

1. Jan Larsson

X. Bengt Larsson

2. Tommy Larsson

4) HIF var ju ytterst nära att se till att Hässleholm fick ett elitlag i fotboll i höstas då de var nära kval till division 1. Stadskollegan IFK är det senaste laget från Göingemetropolen som varit på denna nivå. Vilket år spelade de i division 1?

1. 2005

X. 2007

2. 2006

5) Putte Kock var förutom en duktig fotbollsspelare och tippare en utmärkt pianist. Med målvakten Kalle Svensson på sång spelade han in ”Landskampsvisan” på en 78-varvare. Från vilket år är låten?

1. 1950

X. 1951

2. 1952

6) Den cigarrökande bridgeentusiasten Putte Kock var även fotbollskommentator i tv:ns barndom. 1968 kommenterade han England mot Sverige på Wembley. Den svenske målvakten blev skadad och fick bäras ut på bår. Stackars Putte såg inte vem det var utan räknade upp varenda spelare på planen. Medan vi alla andra vid tv-skärmen såg vem det var. Vad hette målvakten?

1. Ronnie Hellström

X. Sven-Gunnar Larsson

2. Ronney Pettersson

7) Vinter-OS i Sydkorea är bara några veckor borta. De första riktiga vinterspelen gick i franska Chamonix 1924. Det blev ett guld för Sverige under spelen. Vem tog det?

1. Per-Erik Hedlund

X. Ernst Alm

2. Gillis Grafström

8) Vittsjös Linda Sällström blev skytteligatvåa i årets damallsvenska. Hon gjorde 15 mål elva mål efter suveräna Tabitha Chawinga från Kvarnsveden. Hur många av Lindas mål kom på straff?

1. Fem

X. Tre

2. Två

9) Bowlingklubben 59:an har flera duktiga damer som Jenny och Cajsa Wegner, Filippa Persson samt Madeleine Gullberg i sitt sydallsvenska lag. De spelar samtidigt i damernas elitserie med Spader Dam. Från vilken stad kommer den klubben?

1. Helsingborg

X. Malmö

2. Lund

10) Jag var på semesterresa till Chicago i somras och såg en match med stadens fotbollslag Fire i MLS. Klubbens arena har namn efter ett bilmärke. Vilket?

1. Nissan

X. Hyundai

2. Toyota

11) För någon vecka sedan spelades MLS-finalen som vanns av Toronto med 2-0. Vilket lag mötte de?

1. Columbus

X. Seattle

2. Portland

12) Malmö FF är trots Östersunds internationella framgångar just nu det överlägset bästa fotbollslaget i Sverige. Lika suveräna var de för nästan 70 år sedan då de under en tvåårsperiod spelade 49 raka allsvenska matcher utan förlust. Ett rekord som ännu står sig. De slog under samma period även rekord i antal vunna matcher i rad. Hur många?

1. 23

X. 25

2. 21

13) 1972 arrangerade den så kallade herrtidningen FIB Aktuellt en match mellan Sveriges två sämsta lag. Ett av lagen kom från Göinge. Vilket?

1. Hästhult

X. Östanå Bruk

2. Verum

14) Erik Thorstvedt är en av Norges största målvakter genom tiderna med sina 97 landskamper. Han är väl mest känd från sin tid i Tottenham men spelade i slutet av 1980-talet några år i Sverige. I vilken klubb?

1. Malmö FF

X. IFK Göteborg

2. AIK

15) Tyringe Hockeys tränare Marcus Norell hann nyligen både få kicken och återanställas. ”Mackan” är från en småländsk stad. Vilken?

1. Vetlanda

X. Sävsjö

2. Vimmerby

16) DM i fotboll är en turnering som lever i skymundan. Vilket lag blev årets skånska distriktsmästare?

1. Rosengård

X. Torn

2. Österlen

17) En av anledningen till Osby IK:s bleka insatser i ishockeytvåan under de senaste åren är den mögelangripna hallen. Det hostas och snörvlas i båset under matcherna om spelarna nu inte ligger hemma i feber. Vilket år byggdes ishallen?

1. 1968

X. 1965

2. 1967

18) Roligare då att Osbygrabben Alexander Bergström var med i Tre Kronors lag i förra veckans One Channel Cup i Ryssland. Där han numera spelar i en klubb i Kontinental Hockey League (KHL). Vilken?

1. Salavat Ufa

X. Sibir Novosibirsk

2. Admiral Vladivostok

19) Det kom faktiskt lite snö förra vintern vilket gav Härlöv möjlighet att arrangera den första riktiga DM-tävlingen sedan 2014. Vem vann herrarnas 15 kilometer?

1. Håkan Gunnarsson

X. Marcus Trulsson

2. Rickard Bergegren

20) Mitt engelska favoritlag är Leeds United. Juletid brukar vara ångestladdad på grund av usla resultat. Det var bättre på 1960- och 70-talet då vi dominerade engelsk fotboll. En av spelarna i det laget står numera som staty vid hemmaarenan Elland Road. Vem är det?

1. Billy Bremner

X. Jackie Charlton

2. Peter Lorimer

Svaren ska skickas in till tavling@nsk.se. Vinnaren får fyra trisslotter medan pristagare två till sju får varsin lott.

×