Ungdomsmottagningen på nätet har blivit en stor framgång, visar det sig efter försöket på tre månader. Nu fortsätter försöket i tre månader till. Foto: Isabell Höjman / TT /

Ungdomsmottagning online blev stor succé

Hässleholm Ungdomsmottagningen i Hässleholm, som är basen för de nya videobesöken i hela Skåne, är en succé efter tre månader på försök. Nu förlängs det med ytterligare tre månader.

– Det är glädjande att tjänsten är uppskattad och välanvänd. Med videobesöken kan vi anpassa vården efter ungdomarnas behov och även nå ut till fler. Vi kommer att fortsätta med fler digitala lösningar som komplement i vården under 2018, säger Maria Nyman Stjärnskog (S), ordförande i sjukvårdsnämnd Kryh.
Pernilla Andersson, chef för ungdomsmottagningen, UM, på Östergatan i Hässleholm, som även tillhör Kristianstad, är mer än nöjd.
– Vi får höga betyg från ungdomarna. De har fått en naturlig arena. Många av besöken handlar om rådgivning och stödsamtal och med UM Skåne online behöver inte ungdomarna ta sig till en vanlig mottagning med dessa frågor. Det frigör tid på våra vanliga mottagningar för dem som behöver träffa oss för en undersökning eller provtagning.

Region Skånes digitala ungdomsmottagning – UM Skåne online, startade på försök den 4 september. Syftet är att testa drop-in besök via video för att öka tillgängligheten till besök hos barnmorska, sjuksköterska och kurator.
Besöken ökar för varje vecka och det är många ungdomar från orter utan mottagning som kontaktar mottagningen.
– Vi får samtal från hela Skåne. Det finns svenska ungdomar i utlandet, som ringer också. Vi har bland annat fått samtal från Vietnam och London, berättar Pernilla Andersson.

UM når betydligt fler ungdomar nu mot tidigare.
– Vi kan ju erbjuda en större tillgänglighet. Nu är fyra kuratorer i tjänst vissa kvällar för att ta emot videosamtal. Nu tänker vi utöka med en barnmorska, säger Pernilla Andersson.
En ung person som ringer om sin ångest får prata med en kurator. Vissa frågar om de kan ringa igen när ångesten kryper på nästa gång.
– De är givetvis välkomna att ringa när de har behov. Det som är fantastiskt är att vi kan följa ungdomarna när deras ångest börjar vända, säger Pernilla Andersson.

Man kan i princip vända sig till UM om allt man har frågor kring som gäller fysisk och psykisk hälsa.
– Det kan handla om blödningar, p-piller, kondomanvändning, utslag och psykisk ohälsa och man får hjälp av kurator samma dag, förklarar Pernilla Andersson.
I de fall man vill boka tid för att träffa en barnmorska, kurator, eller läkare på ungdomsmottagningen, står det också till buds.
Personalen försöker jobba så flexibelt som möjligt för att möta ungdomarnas behov och önskemål.
– Det är naturligt för unga att använda internet. Det kan till exempel ringa en ungdom som är ute och rider på en häst, det är inget konstigt. Det är inte alla som vill boka en tid, men då finns vi till hands online istället, kommenterar Pernilla Andersson.

UM Skåne online erbjuder samma tjänster som en vanlig mottagning, förutom fysisk undersökning och provtagning har samma kvalitetskrav som en vanlig mottagning.
– Om vi bedömer att ungdomen behöver gå till en vanlig mottagning, så bokar vi en tid till dem på den mottagning de vill besöka, säger Elisabeth Liljerehn, verksamhetsutvecklare i Ungdomsmottagningen Skåne.

Personalen ser möjligheter att utveckla den digitala mottagningen med fler tjänster. Nu ska UM Skåne online testa bokade tider för uppföljningsbesök.
– Det är precis det här som är bra med projekt. Vi kan testa och korrigera efter behov. Vi fortsätter projektet till och med den 4 mars för att kunna göra en ordentlig kravställning på tjänsten, säger Elisabeth Liljerehn.

Dagens fråga

Såg du första programmet av "Så mycket bättre"?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×