Deckarspalten

Brittiska deckare som behövs

Artikel Deckarspalten Årets sista deckarspalt bjuder på två suveräna brittiska deckare.

Vi avslutar deckaråret med två suveräna, feministiska deckare – Lynda La Plantes Dolda mördare (Modernista) och Sarah Hilarys (Modernista) Inget annat mörker. De här är deckare som definitivt behövs. Dolda mördare (Modernista) är den andra boken i den brittiska författaren Lynda La Plantes nya serie om den unga Jane Tennision som följer Tennison i början av karriären i 70-talets London. Seriens första del hade kort och gott titeln Tennison och var definitivt intressant läsning för alla som, liksom jag, älskar den feministiska tv-serien I mördarens spår där Helen Mirren spelar Tennison längre fram i karriären. Samtidigt är Lynda La Plantes styrka manusförfattande och inte romanförfattande och hennes böcker saknar ofta de liv och djup som skådespelarna – inte minst Helen Mirren då – brukar tillföra.

Dolda mördare är dock betydligt bättre, mer engagerande och levande helt enkelt. Precis som i seriens första del får vi följa två olika utredningar. Jane Tennison har befordrats till kriminalassistent i Bow Street-distriktet i London och blir inblandad i utredningen av en rad våldtäkter där polisen har en gripen som dock nekar till brott. Lite vid sidan av utreder Tennision också ett fall där en ung kvinna hittats död i badkaret hemma. Hennes kollegor vill avfärda det som ett olycksfall men Tennison anser att det är något som inte stämmer. Bägge fallen är intressanta och samtidigt som det är spännande att följa polisarbetet växer det också till en angelägen skildring synen på så väl kvinnliga brottsoffer som kvinnliga poliser och även om det är 70-tal är det sorgligt nog mycket som inte har förändrats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fyra döda i bränder nära turkiska turistorter

Flera populära turistorter ligger i farozonen för de kraftiga skogsbränderna.
Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
Utrikes
Utrikes Fyra personer uppges ha omkommit i de skogsbränder som härjar längs Turkiets sydkust. Minst 183 skadade har behövt sjukhusvård. Omkring 400 svenskar befinner sig i området men ingen har rapporterats skadad, enligt UD.

Fler än 70 bränder har brutit ut längs med Turkiets södra kust under veckan. 14 är enligt regeringen fortfarande aktiva och runt 4 000 brandmän kämpade på fredagen för tredje dagen i rad med att försöka släcka lågorna.

En 25-årig man som omkom när han försökte hämta hjälp nära den populära semesterorten Marmaris blev det fjärde dödsfallet, rapporterar tv-stationen NTV. I Marmaris utrymdes flera hotell när elden närmade sig.

Under torsdagen meddelade myndigheterna att tre personer – en 82-årig man och ett gift par – omkommit i en större brand som rasar öster om turistorten Antalya.

Hundratals svenskar

Tv-bilder och klipp på sociala medier visar hur folk hoppar ur sina bilar och springer för sina liv medan stora rökmoln färgar himlen över turistorten Manavgat orange.

Ett tusental svenskar befinner sig i Turkiet, varav omkring 400 i områdena kring Antalya och Manavgat, enligt svenska UD. Resenärer på plats uppmanas följa lokala myndigheters råd och anvisningar samt kontakta sina anhöriga.

Området är ett populärt resmål för turister från Ryssland, som enligt landets ambassad i Turkiet nu har skickat tre brandflygplan som ska bistå i släckningsarbetet. Även Ukraina har skickat brandflygplan och ett plan från Azerbajdzjan är på väg.

På en presskonferens efter fredagsbönen meddelade president Recep Tayyip Erdogan att 45 helikoptrar och närmare 11 000 räddningstjänstfordon deltar i släckningsinsatserna.

– Sedan lunchtid, tack vare flygplanens ankomst, har arbetet tagit en positiv vändning, sade presidenten.

Flera gripna

De senaste dagarna har det varit närmare 40 grader varmt i Antalya, som är känt för mycket höga temperaturer under sommarmånaderna. Värmen har i kombination med kraftiga vindar bidragit till brändernas intensitet och omfattning.

Eldsvådorna kan bli ett hårt slag mot Turkiets ekonomi som är beroende av turism – en bransch som dessutom redan har drabbats hårt av pandemin.

Regeringen hävdar att mordbrännare och ospecificerade "attacker" har orsakat bränderna.

Fem personer har gripits misstänkta för att ha startat en av eldsvådorna, i staden Osmaniye, enligt regeringen. Nyhetsbyrån DHA rapporterar att två barn, åtta och tio år gamla, erkänt att de startade en av bränderna av en olyckshändelse när de eldade böcker.

Brandmän och bybor kämpar mot lågorna i byn Kirli, nära staden Manavgat. Det är bara en i raden av bränder som har brutit ut längs med Turkiets sydkust.
Brandmän och bybor kämpar mot lågorna i byn Kirli, nära staden Manavgat. Det är bara en i raden av bränder som har brutit ut längs med Turkiets sydkust.
Foto: AP/TT

Hässleholm

Flera avvikelser på ungdomshem

Lotta Höjman blickar ut genom ett fönster.
Foto: Sofia Åström/Arkiv
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Slarv kring ungdomarnas läkemedel på grund av oengagerad personal som dessutom saknar utbildning – nu slår en ansvarig på det statliga ungdomshemmet i Hässleholm larm.

Vid minst fem tillfällen under juli månad har det skrivits avvikelserapporter kring vården av ungdomar på SiS ungdomshem i Hässleholm. Detta efter att personal vid flera tillfällen inte signerat listan för läkemedel, vilket lett till att man inte vet om ungdomarna har fått sin medicin eller inte.

Att felen skett vid upprepade tillfällen uppges i rapporterna bero på ”bristande engagemang hos personalen och personalansvariga på avdelningen”. De kan därför komma att upprepas, trots information, varnar den ansvariga sjuksköterskan. Hon skriver bland annat att det borde ställas högre krav på dem som ges jobb i verksamheten:

”Med tanke på att verksamheten bedriver stora delar omvårdnad bör kravet på utbildningen vara undersköterska”.

Där avvikelserna skett har det jobbat både fast och timanställd personal – varav en stor del enligt sjuksköterskan är helt outbildad inom området för behandlingsassistent eller undersköterska.

Om inte detta rättas till finns inga garantier för att misstag inte kommer att fortsätta att ske, vid vården av ungdomarna: ”Det finns en återkommande risk för att läkemedelshanteringen inte sköts på ett optimalt sätt trots åtgärder och utbildning av personalen. Ökade krav på delegationerna av läkemedel skulle kunna förhindra att personal med för dåliga kunskaper inom området får ansvara för läkemedelshanteringen” skriver den ansvariga.

Delar inte uppfattningen

Men Lotta Höjman, som är biträdande institutionschef, håller inte med om kritiken mot personalen och tycker att det är olyckligt att tala om bristande engagemang.

Hälso- och sjukvård är inget som personalen på ungdomshemmet primärt jobbar med, säger hon, utan de flesta är utbildade inom socialt arbete och får sedan utbildning i att administrera läkemedel som ordinerats av barnpsykiatrin.

– Eftersom de inte är undersköterskor i sin grundutbildning måste vi fylla på med information om hur viktigt det är att till exempel signera medicinlistor. Men jag delar inte alls uppfattningen att personal skulle vara nonchalant eller oengagerad i läkemedelshanteringen, betonar hon.

Fler undersköterskor skulle förvisso behövas, men i stort är personalen väl utbildad för ändamålet, enligt Lotta Höjman.

– Våra timvikarier kan vara här utan att ha en behandlingspedagogsutbildning, men då har de fått en internutbildning och gått bredvid för att få den utbildning som behövs för att jobba inom SiS. I dag är det lägre krav för att bli behandlingsassistent är tidigare. Sedan är det alltid svårt att rekrytera. Även om vi lyckas få behörig personal så ska de klara av att jobba i den här miljön, med de trots allt väldigt svåra problembeteendena som ungdomarna har.

I de aktuella fallen ska ungdomarna ha fått sin medicin, vilket man sett genom att den saknats ur dosetterna. Däremot har inte arbetet signerats som det ska.

– Skulle ungdomen akut behöva åka iväg är det medicinlistan man tar med sig, för den andra vårdgivaren måste veta vilka läkemedel som tagits, säger Lotta Höjman.

Sveriges största statliga ungdomshem

Ungdomshemmet som drivs av Statens institutionsstyrelse (Sis) är efter utbyggnaden och det sista intaget, i mitten på september, Sveriges största. Då finns plats för 40 ungdomar i åldern 12-16 som behöver tvångsvård. Här ska de få hjälp med utredning, samtal och behandling parallellt med att de får skolundervisning.

Satsningen i Hässleholm har lett till att personalstyrkan tredubblats, från 55 personer till 150 tillsvidareanställda.

FAKTA

Polisanmält och IVO-anmält

Kritiken har varit massiv mot Statens Institutionsstyrelse (SiS) det senaste året.

I december 2020 polisanmälde Barnrättsbyrån SiS ledning för tjänstefel, i samband med våld och övergrepp. På ungdomshemmet i Hässleholm och på SiS Björkbacken i Göteborg hade då personalen i kraftigt ökad utsträckning använt sig av avskiljning, vilket innebär att ungdomen sätts i isoleringsrum. Det är en åtgärd som är strikt reglerad i lag och bara får användas i yttersta nödfall utifrån barnets bästa. Ungdomshemmen SiS Björkbacken i Göteborg och SiS Hässleholm, som tar emot barn mellan 11 och 15 år, hade flest avskiljningar per vårddygn inom hela myndigheten.

SiS ledning stängde verksamheten på Björkbacken i början av december, eftersom ordning, säkerhet och ungdomarnas trygghet inte kunde upprätthållas på ett betryggande sätt. I januari berättade SVT att det under flera år larmats om att personal utsatt tjejerna på hemmet för hot, våld och kränkningar. Bland annat fångade en övervakningskamera hur en av de anställda spottade en av flickorna i ansiktet, medan en kollega såg på. SiS ledning kände till missförhållandena och i granskningen medgav man att man agerat alltför senfärdigt och att hemmet borde ha stängts tidigare.

I februari rapporterade Sveriges radio om att övervåld vid konflikter med personal har förekommit på SiS i Hässleholm, enligt ungdomarna själva som ringt in och berättat om sina upplevelser för Inspektionen för vård och omsorg. Den lokala ledningen förklarade då att man hade ”jätteduktig personal” men samtidigt måste vara självkritisk och se över om något behövde åtgärdas.

Något som nu har skett, enligt Lotta Höjman.

– Vi hade en tuff period när vi startade många nya avdelningar, men det känns som om vi kommit tillrätta med de problemen, säger hon, och påpekar att antalet avskiljningar minskat drastiskt och likaså antalet incidenter.

Östra Göinge

SSO kräver ytterligare förklaring för uteblivet bidrag

Patric Åberg (M) har inget att tillägga.
Östra Göinge
Östra Göinge Studieförbunden i Östra Göinge vill ha en tydligare motivering till varför studieförbundet Ibn Rushd fått stå utan bidrag.
– Det är bättre att säga nej till detta nu, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).

Studieförbunden i Östra Göinge har skickat ut en skrivelse till olika medier och nyhetskanaler där de kräver en motivering gällande varför Östra Göinge kommun nekat ett av de tio studieförbunden, Ibn Rushd, bidrag. Kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) säger att de inte har något att tillägga.

– Nej, det har jag inte. Det vi har sagt tidigare är att vi inte kan ge bidrag till ett studieförbund där det visats att det finns kopplingar till muslimska brödraskapet, säger Patric Åberg.

På uppdrag av Folkbildningsrådet utförde Erik Amnå, professor emeritus i statskunskap, 2019 en utredning ”När tilliten prövas” av Ibn Rushd. Rapporten visade att studieförbundets statsbidrag inte använts på ett felaktigt sätt men det framkom däremot kritik gällande att Ibn Rushd undviker känsliga ämnen som antisemitism och homofobi samt att makten i deras organisation var begränsad och mansdominerad. Ibn Rushd har sedan kritiken tagit fram en åtgärdsplan.

Måste bli tuffare som kommuner

Patric Åberg hänvisar dessutom till information från ett antal forskare där Magnus Ranstorp, statsvetare som forskar inom terrorism, har varit något av en frontfigur. De menar att Ibn Rushds medlemsorganisationer har en organisatorisk koppling till muslimska brödraskapet samt Islamic Organisation in Europe. Patric Åberg säger att Östra Göinge kommun inte kan stötta Ibn Rushd på grund av dessa kopplingar.

– Vi är tydliga med att om man tillhör eller har kopplingar till en sådan organisation kan vi inte betala ut bidrag hur som helst. Vi måste bli mycket tuffare som kommuner. Ofta så blir det ingen uppföljning och det är en stor del av problemet, säger han.

Patric Åberg upprepar också att Östra Göinge kommun är en av flera kommuner som tagit det här beslutet. Något som studieförbunden vill ha förtydligat är varför kommunen väljer att inte stötta just den verksamhet som bedrivs i Östra Göinge.

– Den i Östra Göinge kan alltid skapa en ny organisation som inte har någon koppling till Ibn Rushd, säger Patric Åberg.

Studieförbunden riktar sin skrivelse till Östra Göinge kommun, men har av postlistan att döma samt uppgifter från Patric Åberg själv inte skickat den till kommunen.

– Jag har i alla fall inte fått se den här skrivelsen, säger han.

Tidningen har vid upprepade tillfällen försökt kontakta Studieförbunden i Östra Göinge för kommentarer utan framgång.

OS i Tokyo 2021

Snabb Sjöström vidare till OS-semi

Sarah Sjöström tog sig enkelt vidare till semifinal på 50 meter fritt.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Sarah Sjöström imponerade när hon tog sig vidare till OS-semifinalen på 50 meter fritt i Tokyo.
Svenskan hade fjärde tid med 24,26.
– Jag är nöjd, säger hon kortfattat.

Drygt åtta och en halv timme efter att ha blivit OS-femma på 100 meter fritt – och missat medalj med 16 hundradelar – var det återigen dags för Sarah Sjöström att hoppa i bassängen i Tokyo simarena.

Sjöström vann sitt heat på 24,26, hennes näst snabbaste tid efter armbågsskadan, och sken med hela ansiktet efter målgång.

I OS i Rio 2016, där hon tog tre medaljer, misslyckades hon på distansen och åkte ut i semifinal.

– Det vill jag inte råka ut för igen, sade hon efter finalen på 100 meter fritt när hon tittade framåt.

Sjöström hade en hektisk dag då hon drygt 90 minuter efter 50-metersloppet också hjälpte till att ta Sverige till final på 4x100 meter medley.

Snabba ryck

Sjöström valde att inte stanna kvar för intervjuer utan i stället fokusera på att snabbt ta sig tillbaka till OS-byn för att varva ned och ladda upp inför semifinalen som simmas natten till lördagen, svensk tid.

– Jag är nöjd med 50:an, säger hon på väg ut från Tokyo simarena.

Snabbast i försöken var australiska stjärnan Emma McKeon, två guld hittills under OS, på tiden 24,02.

Michelle Coleman, som simmade före Sjöström, slutade sjua och näst sist i sitt heat på tiden 24,84, drygt en halv sekund över sitt personliga rekord. Hon missade avancemang med sju hundradelar.

Krossade årsbästa

OS-debutanten Björn Seeliger slogs också ut på 50 meter fritt med 22,19 som räckte till 23:e plats. Det var 48 hundradelar över den tid han gjorde i Rom för en månad sedan – och som tog honom till Tokyo.

Även Victor Johansson missade final på 1 500 meter fritt, men imponerade ändå.

Han krossade sitt årsbästa med 13,59 sekunder. Sluttiden 15.05,36 var knappt fyra sekunder över hans eget svenska rekord.

– Jag är hur glad som helst, men visst jag vill fortfarande under den där 15-minutersgränsen. Jag har fortfarande respekt för den här distansen, det är en mental match, säger han.

Victor Johansson satte svenskt rekord tidigare i veckan på 800 meter fritt och är tillbaka efter det han själv kallar "helvetesåret" 2020 med överträning, covid-19 och sedan sjukhusvård i respirator på grund av bölder i halsen. Därför har han bara kunnat träna ordentligt i sex månader före OS.

Efter OS ska tillbaka till sitt sista år på University of Southern California i Los Angeles där han pluggar och tränar – trots att överträningen inträffade där.

– Det är en helt ny tränarstab nu på USC och den är lite bättre på planering och ser till att vi inte pressar för hårt. Min förre tränare var mer att att pressa varje dag. Jag vill inte tillbaka till där jag var för 1,5 år sedan, det går inte. Då åker jag hem, säger det 22-åriga långdistanslöftet som blev EM-fyra på 400 meter fritt 2018.

Göran Sundberg/TT

David Hjorter/TT

OS i Tokyo 2021

"Vi ska utnyttja att de spelat förlängning"

Magdalena Eriksson och Australiens anfallsstjärna Sam Kerr i det första mötet i OS. I semifinalen möts de igen.
Foto: Martin Mejia/AP/TT
Sport
Sport För tredje gången på 1,5 månad ska Sverige möta Australien i fotboll – på måndag handlar det om OS-semifinal.
– Jag tycker att vi har ett övertag, säger försvarsstjärnan Magdalena Eriksson.

Sverige tog sig till semifinal i Tokyo-spelen efter en 3–1-seger över Japan. Australien besegrade Storbritannien med 4–3 – men först efter förlängning.

– Vi ska utnyttja att de spelat förlängning, jobba hårt och springa sönder dem. Vi hade också en tuff match i dag, men 30 minuter extra – det känner man i benen. Vi måste göra vad vi kan för att utnyttja det, säger Eriksson om Australiens förlängningsspel.

Positivt och negativt

Den 15 juni möttes Sverige och Australien i OS-genrepet i Kalmar. Den matchen slutade mållös. Lagen möttes sedan igen i gruppspelet i OS, då Sverige vann med 4–2. Att det nu blir ett tredje möte på kort tid gör semifinalen extra speciell.

– Det är både positivt och negativt, för båda lagen kan lära av matcherna. Men jag tycker att vi har ett övertag, så även om de är revanschsugna finns det finjusteringar för oss att göra för att kunna slå dem, säger Eriksson.

Eriksson är inte förvånad över att Australien gått till semifinal och tycker att "The Matildas", som landslaget kallas, har blivit allt bättre under den nye förbundskaptenens, svensken Tony Gustavssons, ledning.

Måste stoppa Kerr

Hon är också medveten om att det måste göras ett bättre jobb än senast i försvaret för att stoppa anfallsstjärnan Sam Kerr, hennes klubbkompis i Chelsea. När länderna möttes förra veckan gjorde Kerr både 1–1 och 2–1.

– Hon är en världsklasspelare, det visade hon även i dag (mot Storbritannien) då hon gjorde mål, hon är en målskytt. Men kan vi förhindra deras spelvändningar och ligga tajtare som lag kan vi förhindra att de skapar målchanser. Vi är supertaggade, säger Eriksson.

Ingela Ahlberg/TT

Lasse Mannheimer/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen - så har casinospelen förändrats

Casinopro.se I samband med utbrottet av den pandemi som just nu härjar, beslutades att göra vissa tillfälliga ändringar i den svenska spellagen. Dessa skulle i första hand gälla 2020 ut - men har nu förlängts till att gälla ytterligare ett halvår till.

Ändringarna har medfört ytterligare restriktioner i en redan sträng spellag, och rösterna kring ändringen har varit många. I denna artikel ska vi gå närmare in på skillnaderna i spellagen som den var innan ändringarna - och hur den ser ut nu.

Så såg spelen ut då

Innan ändringarna av den svenska spellagen stod det vart och ett spelbolag fritt att utforma sina bonusar i vilken storlek de ville. Varje spelbolag fick endast dela ut en enda bonus per spelare och licens - något som fortfarande gäller.

Denna fick dock vara hur stor som helst, och det var upp till spelbolaget att välja den maximala gränsen för denna.

Det innebar att många spelbolag konkurrerade med varandra genom att erbjuda så höga bonusar som möjligt - och många av dessa kunde vara på flera tusentals kronor.

Dessa bonusar kom i stort sett alltid tillsammans med omsättningskrav, och även om dessa varierade något låg kravet ofta runt 30-35 gånger. Detta kunde man med fördel försöka omsätta på någon av de lågvolatila slots som var väldigt populära tidigare.

Så ser spelen ut nu

I och med den nya - tillfälliga - spellagen, har vissa ändringar skett. Några av dessa är större än andra - och den allra mest utmärkande skillnaden är att en maxgräns om 100 kr införts på välkomstbonusar.

Inget spelbolag får alltså dela ut en bonus värd mer än 100 kronor - något som faktiskt medfört vissa positiva effekter för spelarna.

En positiv egenskap med de nya bonusarna är att många av dessa kommer utan krav på omsättning. Det innebär att de vinster du får när du spelar för din bonus får du behålla direkt.

Detta gör att spelare inte blir låsta till ett och samma casino på samma sätt - samtidigt som fler spelare tjänar bättre på dessa bonusar eftersom de inte riskerar att spela upp bonusen på grund av omsättningskrav innan de kan plocka ut den.

Eftersom trenden just nu verkar vara att släppa högvolatila slots är därmed det slopade omsättningskravet goda nyheter för de spelare som gillar att spela nya spel.

Mer om detta kan du läsa på sidan casinopro.se.

De största skillnaderna

De största skillnaderna i spellagen ligger framförallt i bonusarna, samt i de insättningsgränser som införts. Det är som spelare - åtminstone bonusmässigt - mer fördelaktigt att spela casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen. Så här har casinospelen förändrats:

Bonusarna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 100 kr per spelare och bonus

Insättningsgränserna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 5 000 kr per spelare

När det gäller skillnader på nysläppta spel är det kanske främst volatiliteten som skiljer, då den just nu främst är hög på de slots som släpps idag.

5 nya speltrender

Nya speltrender dyker upp hela tiden. Detta är för att vi spelare inte ska tröttna på spelandet - och naturligtvis uppskattar vi lite omväxling mellan varven.

Köp bonus feature - många casino spel har börjat med att erbjuda spelaren möjlighet att köpa sin väg direkt in i bonusspelet. Denna trend passar väldigt bra nu som många spelutvecklare verkar satsa främst på högvolatila spel - något som inte tilltalar alla spelare på grund av den ibland mycket långa väntetiden på vinster. Att köpa sin väg in i bonusspelet är förenat med en kostnad, vilket du inte är garanterad att ta igen i bonusspelet, även om chansen är stor. Hur stor summan för inköpet är varierar på spel och på hur mycket du satsar i varje spinn. Kostnaden brukar nämligen tas ut i ett visst antal gånger din insats - ofta runt 100 x insatsen.

Blitz spel - när du spelar med Blitz spel, eller i Blitz mode, spelar du samma slots som vanligt - men helt 6 gånger snabbare än normalt. Det är inte alla casinon som tillhandahåller detta spelsätt idag, utan det finns bara hos några få aktörer. Blitz mode är för dig som inte har tålamod att vänta när du spelar. Här ser du inte hjulen som snurrar som när du spelar på vanligt vis - istället ser du storleken på dina vinster som är samlade mitt på spelplanen, och dessa ändras i realtid i takt med att du vinner.

Megaways spel - något som kommit riktigt stort i det sista är megaways slots. Dessa ger dig långt fler vinstvägar än normalt, och det vanligaste antalet vinstlinjer megaways slotsen har är 117 649 stycken - även om det finns slots med både fler och färre vinstvägar. En annan rolig grej med just megaways slotsen är att de brukar innehålla kaskader, vilka ger dig möjligheten att vinna flera gånger på samma spinn.

Dagliga jackpottar - casino spel med dagliga jackpottar är en speltrend som många spelare älskar. Detta handlar om de progressiva jackpottarna som vi känner till på grund av dess enorma vinster, men som i gengäld ofta låter vänta flera månader på sig innan de faller ut. Dessa har nu fått en daglig motsvarighet, vilken fungerar tvingande och som måste falla ut innan en viss förutbestämd tid varje dag. Även om dessa inte kommer upp i samma enorma summor som de jackpottar som väntar flera månader innan utdelning, kan de ändå bli riktigt stora många gånger - och jackpottar över miljonen är inte ovanligt alls.

Omsättningsfria bonusar - bonusar utan krav på omsättning är den senaste trenden i casinovärlden, vilken blev riktigt stor när den svenska spellagen fick sin tillfälliga ändring. Dessa bonusar har funnits redan innan, men eftersom fokus för många aktörer då låg på större bonusar - något som är minst sagt ofördelaktigt för ett casino att låta vara omsättningsfritt - var de då väldigt ovanliga. Idag finner du dem hos vart och vartannat casino.

Utrikes

Fängelse för brittisk katt- seriemördare

Katterna i brittiska Brighton kan andas ut sedan katt-seriemördaren som härjat i staden hamnat bakom lås och bom. Genrebild.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Fem år och tre månaders fängelse. Det blev straffet för en 54-årig brittisk man som på fredagen dömdes för att ha dödat nio katter – och skadat ytterligare sju – i Brighton på den engelska sydkusten.

Katterna knivskars till döds mellan hösten 2018 och sommaren 2019 och polisen hade inledningsvis svårt att komma djurplågaren på spåren.

Genombrottet kom sedan en illa skuren katt återvände hem. Ägarna följde blodspåren till brottsplatsen och insåg att gärningspersonen sannolikt fångats på bild av en övervakningskamera.

I förhör förklarade sig den 54-årige tidigare säkerhetsvakten oskyldig, men polisen hittade en bild på en av de dödade katterna i hans telefon. Mannen hade också en kniv med spår av kattblod och satellitdata visade att han befunnit sig på platserna där katterna dödades.

I rätten sade domaren att brottet var "grymt, systematiskt och slog mot familjelivets hjärta", samt tillade att det verkliga antalet kattoffer kan vara ännu högre.

Inrikes

Ovädret förbi – bohuslänningarna kan andas ut

Översvämning vid en bensinstation på Orust i Bohuslän.
Foto: Anette Dristig Gardan/TT
Inrikes
Inrikes Regnovädret har orsakat flera översvämningar. I Bohuslän har drygt ett femtiotal larm kommit in under natten.
Vädret är fortsatt ostadigt framöver, även om bohuslänningarna inte behöver oroa sig för fler nattliga oväder.

Regnet öste ner över delar av Sverige under natten. Kraftiga stråk från Vättern ut mot Tjörn, och ett annat stråk från Medelpad ned över Jämtland.

Regn och åska ställde till med problem på flera håll. Blixtnedslag orsakade skogsbränder i Västernorrland och regnmängden ledde till översvämningar – bland annat i Bohuslän och på sjukhuset i Kristianstad.

Räddningstjänsten i Bohuslän har under natten fått in ett femtiotal larm om översvämningar, rapporterar Expressen. Mest påverkat är Orust och Lysekil. Framför allt har larmen gällt översvämningar i fastigheter, men även vägar har svämmat över med reducerad framkomlighet för trafikanter som följd. Inga människor ska ha kommit till skada.

"Bara att gilla läget"

Fredrik Augustssons bageri på sydöstra Orust är avskuret sedan en bro svämmat över av nattens kraftiga regn. Han följer vattnets framfart i bäcken utanför.

– Nu forsar det över alla bräddar, säger han.

Översvämningarna har lagt vägen under vatten sedan bäcken stigit så mycket att bron över den inte går att köra på.

– Jag kan inte göra något, jag kan inte stoppa vattnet och inte bygga nya broar, så det är bara att gilla läget, säger han.

Förhoppningen är vattnet sjunker undan inom kort. I väntan bakar Fredrik Augustsson ut bröd- och bulldegarna han förberett. 50–60 kunder brukar det lilla bageriet ta emot varje dag under högsäsongen.

Båda vägarna översvämmade

Först när det blev ljust i på fredagsmorgonen upptäckte han vad som hänt under natten.

– Det finns två vägar hit, så jag tänkte att man kan ta den andra – men så gick jag ut och tittade och så var det helt översvämmat där också.

TT: Har du varit med om det här förut?

– Nej, absolut inte här. 2002 hade vi ett stort oväder på Orust med åska och blixtar, men då hade jag inget bageri, säger han.

"Har tömt en hel del villor"

Linus Stjernqvist på ledningscentralen för räddningstjänsten Mitt Bohuslän, som Lysekils, Uddevalla och Munkedals kommun ingår i, säger att räddningstjänsten varit i gång sedan tretiden natten till fredag.

– Vi har tömt en hel del villor. Det är mycket vatten, något utöver det vanliga. Det kommer att ta lång tid innan det har sjunkit undan, säger han.

Sveriges Radio P4 Väst rapporterar om dramatiska scener under översvämningarna. Kajsa Åkesson från Kungshamn skulle tidigt i morse till jobbet på länssjukhuset i Trollhättan, men tvingades vända.

– Vid Wiggersviks Camping stod bilar till hälften under vatten och jag mötte en man som simmat med sitt barn på axlarna, säger hon till radion.

Under fredagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för besvärligt väder även i mellersta Norrland, där det kan komma ihållande, kraftigt regn med inslag av mycket kraftiga skurar.

Fler mindre kraftiga skurar att vänta

Under fredagseftermiddagen hade molnen skingrats över Bohuslän, och solen tittade fram.

– Ovädret har rört sig vidare, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Fortsatt ostadigt väder är att vänta i landet under helgen, men bohuslänningarna behöver inte oroa sig för liknande nätter.

– Under söndagen kommer det leta sig in skurar västerifrån över Bohuslän. Men det kommer inte blir lika kraftigt som under natten, säger Linus Karlsson.

Helena Björk/TT

Jan Samuelsson/TT

Det har varit översvämningar på flera håll i landet, bland annat i Bohuslän och Kristianstad (bilden).
Det har varit översvämningar på flera håll i landet, bland annat i Bohuslän och Kristianstad (bilden).
Foto: Johan Nilsson/TT
Översvämmad väg på Orust i Bohuslän.
Översvämmad väg på Orust i Bohuslän.
Foto: Anette Dristig Gardan/TT

Ekonomi

Amerikansk kärninflation stiger

Fedchefen Jerome Powell. Arkivbild.
Foto: Jose Luis Magana
Ekonomi
Ekonomi

Konsumentpriserna i USA ökar i en överraskande snabb takt. Kärninflationen (PCE), som är det mått amerikanska centralbanken Federal Reserve, lägger stor vikt vid, steg 3,5 procent i juni jämfört med i juni förra året. Det är väl över centralbankens mål på 2,0 procent.

Under juni steg inflationen med 1,0 procent efter att ha sjunkit 0,1 procent i maj, enligt det amerikanska handelsdepartementet.

Snittprognosen för kärninflationen (PCE), bland analytiker, låg på 3,7 procent i årstakt och för månadsförändringen en ökning med 0,7 procent, enligt en Reutersenkät.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL