Brittiska deckare som behövs

Deckarspalten

Vi avslutar deckaråret med två suveräna, feministiska deckare – Lynda La Plantes Dolda mördare (Modernista) och Sarah Hilarys (Modernista) Inget annat mörker. De här är deckare som definitivt behövs. Dolda mördare (Modernista) är den andra boken i den brittiska författaren Lynda La Plantes nya serie om den unga Jane Tennision som följer Tennison i början av karriären i 70-talets London. Seriens första del hade kort och gott titeln Tennison och var definitivt intressant läsning för alla som, liksom jag, älskar den feministiska tv-serien I mördarens spår där Helen Mirren spelar Tennison längre fram i karriären. Samtidigt är Lynda La Plantes styrka manusförfattande och inte romanförfattande och hennes böcker saknar ofta de liv och djup som skådespelarna – inte minst Helen Mirren då – brukar tillföra.
Dolda mördare är dock betydligt bättre, mer engagerande och levande helt enkelt. Precis som i seriens första del får vi följa två olika utredningar. Jane Tennison har befordrats till kriminalassistent i Bow Street-distriktet i London och blir inblandad i utredningen av en rad våldtäkter där polisen har en gripen som dock nekar till brott. Lite vid sidan av utreder Tennision också ett fall där en ung kvinna hittats död i badkaret hemma. Hennes kollegor vill avfärda det som ett olycksfall men Tennison anser att det är något som inte stämmer. Bägge fallen är intressanta och samtidigt som det är spännande att följa polisarbetet växer det också till en angelägen skildring synen på så väl kvinnliga brottsoffer som kvinnliga poliser och även om det är 70-tal är det sorgligt nog mycket som inte har förändrats.
Unga Tennison finns numera också som tv-serie även om La Plante själv lämnade projektet i ett tidigt skede. Jag håller tummarna för att det här något som hittar till svenska kanaler så småningom. På engelska finns också ytterligare en bok om unga Tennison, Good Friday, och ytterligare en, Murder Mile, kommer under 2018 så det är mycket bra att se fram emot.

Brittiska Sarah Hilary debuterade 2014 med Någon annans skuld där vi fick lära känna Londonbaserade kriminalinspektör Marnie Rome. Hon är en skicklig polis med ett speciellt engagemang för utsatta kvinnor och barn och med en traumatisk familjetragedi i bagaget som går som en röd tråd genom serien – för några år sedan mördades hennes föräldrar och hennes fosterbror sitter i fängelse för mordet. Inget annat mörker är den andra boken om Marnie och här hittas kropparna efter två små pojkar i en nedgrävd bunker i en alldeles vanlig villaträdgård. Fallet hamnar på Marnies bord och utvecklas till en riktigt, riktigt otäck historia om störda familjeförhållanden och betraktar kärlek ur många olika perspektiv. Inledningen där de två pojkarna fortfarande lever är och också fullständigt hjärtskärande läsning.
Sarah Hilary är bland de bästa den brittiska deckargenren har att bjuda på just nu och hennes feministiska perspektiv är minst lika stark som Lynda La Plantes. Ytterligare två böcker till om Marnie Rome finns på engelska, Taste like fear och Quieter than killing, och även här är det en ny bok, Come and find me, på gång under 2018.

×