Annons

Bristen på yrkesfolk skrämmer företagare

Hässleholm Företagsgruppen i Hässleholm har fått nog av bristen på yrkesutbildat folk. I ett upprop till alla riksdagspolitiker, ministrar och Region Skåne kräver de krafttag och satsning på Yrkeshögskolorna.
Hässleholm • Publicerad 27 december 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
En glastekniker i arbete. En sällsynthet i dag och ännu svårare att finna om några år. Hässleholms Företagsrupp har skickat 400 upprop i mail till riksdagspolitiker, ministrar och regionpolitiker.  Foto: Anders Wiklund / TT
En glastekniker i arbete. En sällsynthet i dag och ännu svårare att finna om några år. Hässleholms Företagsrupp har skickat 400 upprop i mail till riksdagspolitiker, ministrar och regionpolitiker. Foto: Anders Wiklund / TT

– I åratal har det varit brist på utbildade yrkesmän inom VVS, plåtslageri, byggsektorn, mekanisk industri och vården för att nämna några. En sak är klar, de satsningar som har gjorts inom ramen för yrkesskolorna och olika lärlingsprojekt så är de inte, och kommer inte att vara tillräckliga, säger Lars Blad, ordförande i Hässleholms Företagsgrupp.

Företagsgruppen undrar varför utbildningarna på yrkeshögskolorna är tidsbegränsade och måste konkurreras om varje år.

Annons

Det är närmast en ödesfråga för landets välstånd att lösa den här uppgiften, anser Företagsgruppen.

Företagsgruppen tycker inte att det borde vara så svårt att gå på djupet med problemet och borde inte vara partipolitiskt svårt att driva.

En del politiker har hört av sig. Flera svarar att det görs satsningar och att mer krävs.

Annons

Utöver politiska grepp behövs attitydförändringar hos befolkningen till en yrkesutbildning, anser Lars Blad.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons