Annons

Njurbyten slår rekord på Sus

skåne Skånes universitetssjukhus har i år slagit rekord när det gäller transplantation av njurar. Bakom rekordet ligger främst ett ökat antal donatorer men även ett målmedvetet arbete i verksamheten.
Publicerad 27 december 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: TT-bild
Foto: TT-bild

Så här långt har njurverksamheten på SUS i Malmö under 2017 genomfört 94 transplantationer vilket är 12 fler än det tidigare rekordet från 2010. Den främsta orsaken till ökningen är en ökad tillgång till donerade njurar.

Annons

Det pågår ett intensivt arbete för att öka antalet donatorer. Det görs i samarbete med sjukhusen i södra sjukvårdsregionen och genom att utveckla själva donationsprocessen så att den är så smidig som möjligt.

För Jonathan Anselius fanns det aldrig någon tvekan om att han skulle donera en av sina njurar till tvillingbrodern Sebastian som lider av en njursjukdom sedan han var barn. Operationerna har föregåtts av ett år med utredningar, undersökningar, kontroller och samtal med kurator.

En annan förklaring till att SUS i år gör rekordmånga njurtransplantationer är att verksamheten i Malmö genomgått ett generationsskifte med lyckat resultat.

Att verksamheten kan transplantera fler patienter kommer enligt Alireza Biglarnia att på sikt få effekt på kön till njurtransplantationer.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons