Norra Åkarps kyrka i Bjärnum var fullsatt när Röke Blås arrangerade sin årligt återkommande annandagskonsert, en tradition som har stått sig sedan 1983. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Hannah Mörlid från Glimåkra sjöng både med full orkester och med brodern Samuel på piano. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Trumslagaren Johannes Ivarsson (till vänster) har spelat i Röke Blås i 15 år utan att tröttna. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Röke Blås är en orkester med god renommé och så sent som i fjor var de på USA-turné. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Med en drygt 40 man stor orkester bjöd Röke Blås på en mäktig upplevelse. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Dirigenten Ingemar Karp från Örkelljunga ledde sin orkester med van hand. Foto: Johannes Höghäll Johnsson

Röke Blås sålde ut Norra Åkarps kyrka

Bjärnum Norra Åkarps kyrka var knökfull när Röke Blås bjöd på annandagskonsert. Allt från Schuberts Militärmarsch nummer 1 till Winter Wonderland hanns med.
– Jag tror att vi har gjort detta sedan 1983. När jag var liten såg jag min pappa spela trumpet i orkestern här, säger trumslagaren Johannes Ivarsson.

Ja, annandagskonserten i Norra Åkarps kyrka är alltså en jultradition med drygt 30 år på nacken. Och det fanns inte en plats ledig i kyrkan när Röke Blås åter gästade Bjärnum. 105-åriga Dagny Carlsson från Kristianstad, i dagarna aktuell som vinterpratare i Sveriges Radio, var bara en av alla som hade kommit för att njuta när den drygt 40 man stora orkestern spelade.
Andakten hölls av Staffan Örneskans, själv musikentusiast.
– Jag spelar ju lite blås själv, klarinett, säger han.

Det var gott om lokala kopplingar hos årets solister. Bjärnumssonen och trombonisten Vincent Nilsson inledde sin karriär i Röke Blås. I dag spelar han för DR Big Band i Köpenhamn. Saxofonsolisten Samuel Westin har även han spelat i Röke Blås innan karriären tog honom vidare till bland annat Göteborgs Symfoniker. Den tredje solisten var Westins syster Hannah Mörlid på sång. Hon har sedan länge lämnat Glimåkra för Göteborg (där hon jobbar som sångpedagog) men tycker det är roligt att få vara tillbaka och sjunga i Göinge.
– Det är ett fantastiskt tillfälle att få uppträda med en stor orkester. Och det med orkester är alltid något speciellt, jag tvekade inte en sekund när jag fick frågan, säger hon.
– Det finns så otroligt många fina jullåtar. Låten I Pray on Christmas var till exempel helt ny för mig, berättar hon vidare.

Trumslagaren Johannes Ivarsson är en av veteranerna i Röke Blås. Men han medger att det fortfarande pirrar lite extra när han spelar i Norra Åkarps kyrka.
– Det är ju en av våra stora konserter så det är klart att nerverna alltid finns där, säger han.

Dagens fråga

Brukar du få julklapp av din arbetsgivare?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×