Sofia Nilsson (C), Joakim Bengtsson, rektor på Färe montessoriskola, Marie Persson, ansvarig för fritidsgården, och Jan Carlson, kultur- och fritidschef.
Fritidsgården i Sibbhult. ARKIVBILD

Skola tar över fritidsgård

SIBBHULT Färe Montessoriskola tar över Sibbhults fritidsgård.
Målet är att den populära fritidsgården ska kunna leva vidare och utvecklas tillsammans med övriga aktörer i byn.

– Sibbhults fritidsgård är och har varit en fantastisk fritidsgård. Verksamheten har byggt på engagemang och drivits av ungdomarnas behov och önskemål och det tror jag är bästa sättet. Vi ser ju att det behövs mötesplatser för unga, platser som är ungdomsdrivna och där det finns vuxna som stöttar och strukturerar. Det känns fantastiskt bra att vi får in Färe som det ”vuxna stödet” i den här verksamheten, säger Sofia Nilsson (C), ordförande i omsorgs- och utbildningsutskottet.
Sofia Nilsson, fritidschefen Jan Carlson och Joakim Bengtsson (rektor på Färe montessori) poängterar att fritidsgården ska förbli Sibbhults fritidsgård.

– Ja, den ska inte bli bara Färes fritidsgård, säger Bengtsson, som dock påpekar att fritidsgården kan dra nytta av närheten till skolan och skolans resurser.
Musikinstrument kan lånas ut, slöjdsalen kan nyttjas av fritidsgården och så vidare.

Målet är att fritidsgården ska erbjuda ett rikt utbud av aktiviteter samt hjälpa ungdomar in i byns och kommunens föreningsliv.
– Vi konkurrerar ju absolut inte med föreningarna, tvärtom. Vi hoppas att vi ska kunna bidra till ett ökat föreningsliv med fler aktiva ungdomar, säger Bengtsson.
Han utvecklas sitt resonemang:

– Vi har bekymmer i byn, vi ser en ökning av ungdomar som bara driver runt och det kan bli ett problem. Dessutom är det många som bara sitter hemma och aldrig kommer ut. Vi vill få ungarna att träffas, oavsett bakgrund, säger Bengtsson.
På en mötesplats som fritidsgården kan ungdomarna hitta vänner och intressen och i förlängningen söka sig till föreningar och organisationer som passar just deras intressen – fotboll, orientering, musik eller vad det än må vara.

Färe Montessoriskola ingår i skolföreningen Växthuset, en ekonomisk förening som även inkluderar förskoleverksamheten.
– Så det är Växthuset som tar över fritidsgården, som kommer den att landa under Färe Montessoriskola.
Fritidsgården ska vara öppen på eftermiddagar och kvällar 20 timmar i veckan.
– Sen hoppas vi kunna utnyttja lokalen på något sätt på dagtid, men det får vi se. Vi tar det steg för steg, säger Joakim Bengtsson.

Dagens fråga

Brukar du få julklapp av din arbetsgivare?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×